USA fryktet regjering med SV ville svekke NATO

Wikileaks-lekkasje fra USAs ambassade i Oslo viser bekymring for «anti-NATO-partiet».

- RISIKO: Samme år som Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre fikk prate med George W. Bush på NATO-toppmøtet i Romania, fryktet USAs diplomater i Norge at den rødgrønne regjeringen skulle bortprioritere NATO og båndene til USA.
- RISIKO: Samme år som Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre fikk prate med George W. Bush på NATO-toppmøtet i Romania, fryktet USAs diplomater i Norge at den rødgrønne regjeringen skulle bortprioritere NATO og båndene til USA. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Wikileaks-lekkasjer som avisa Svenska Dagbladet har fått tilgang til, gir en forsmak på hva som er i vente når alle de lekkede korrespondansene som omtaler Norge blir sluppet.

Ett av dokumentene som i dag omtales i svenske medier ble sendt fra Oslos ambassade 3. november 2008 og omhandler de nordiske landene og NATO.

Der stemples Norges rødgrønne regjering som en risiko for NATOs styrke.

- Risiko Samtidig som amerikanerne virker begeistret for at Sveriges samarbeid med Nato blir stadig tettere, er USA kritiske til det nordiske forsvarssamarbeidet som de oppfatter at Finland, Sverige og Norge viser stadig sterkere interesse for.

Risikoen er at Norges rødgrønne regjering (omtaltes som «left-leaning government») går bort fra «tradisjonelt sterke transatlantiske bånd og fokus på Nato. Dette vil gjøre Natos nordre flanke svakere», heter det i dokumentet fra 2008, ifølge Svenska Dagbladet.

USA-ambassaden i Oslo gjør også et poeng av at SV er et sosialistisk «anti-Nato-parti».

- Viktig kritikk SV er på sin side fornøyd med partiets innsats på området, og mener USA-diplomaten bommer med vuderingen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer