Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA fryktet regjering med SV ville svekke NATO

Wikileaks-lekkasje fra USAs ambassade i Oslo viser bekymring for «anti-NATO-partiet».

- RISIKO: Samme år som Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre fikk prate med George W. Bush på NATO-toppmøtet i Romania, fryktet USAs diplomater i Norge at den rødgrønne regjeringen skulle bortprioritere NATO og båndene til USA.
- RISIKO: Samme år som Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre fikk prate med George W. Bush på NATO-toppmøtet i Romania, fryktet USAs diplomater i Norge at den rødgrønne regjeringen skulle bortprioritere NATO og båndene til USA. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Wikileaks-lekkasjer som avisa Svenska Dagbladet har fått tilgang til, gir en forsmak på hva som er i vente når alle de lekkede korrespondansene som omtaler Norge blir sluppet.

Ett av dokumentene som i dag omtales i svenske medier ble sendt fra Oslos ambassade 3. november 2008 og omhandler de nordiske landene og NATO.

Der stemples Norges rødgrønne regjering som en risiko for NATOs styrke.

- Risiko Samtidig som amerikanerne virker begeistret for at Sveriges samarbeid med Nato blir stadig tettere, er USA kritiske til det nordiske forsvarssamarbeidet som de oppfatter at Finland, Sverige og Norge viser stadig sterkere interesse for.

Risikoen er at Norges rødgrønne regjering (omtaltes som «left-leaning government») går bort fra «tradisjonelt sterke transatlantiske bånd og fokus på Nato. Dette vil gjøre Natos nordre flanke svakere», heter det i dokumentet fra 2008, ifølge Svenska Dagbladet.

USA-ambassaden i Oslo gjør også et poeng av at SV er et sosialistisk «anti-Nato-parti».

- Viktig kritikk SV er på sin side fornøyd med partiets innsats på området, og mener USA-diplomaten bommer med vuderingen.

??- Det er viktig at Norge kritiserer USA på viktige områder som invasjonen av Irak, atomvåpen og klimaspørsmål. Hvis USA ser slik uenighet som en trussel mot USA eller NATO, sier det mest om amerikansk utenrikspolitikk, sier parlamentarisk leder Bård Vegar Solhjell i SV i dag.

Han peker på regjeringserklæringen, der det står at regjeringen vil styrke det nordiske samarbeidet om utenriks- og sikkerhetspolitikken.

- SV har jobbet lenge for å styrke det nordiske sikkerhetssamarbeidet, og det har skjedd mye på dette området den siste tiden, sier Solhjell.

- Kun i enerom For Sveriges del har det i dag vakt oppsikt at samarbeidet mellom den sittende regjeringen og amerikanerne framstår som tettere enn det som har vært kjent, og USAs diplomater slår i klartekst fast at nøytraliteten Sverige forfekter utad ikke lenger eksisterer.

«Sverige har forvist nøytraliteten til historiens søppelbøtte», heter det blant annet i en hemmelig vurdering fra ambassadør Michael Wood etter et møte med den svenske statssekretæren Håkan Jevrell i august 2009.

Antiterrorsamarbeidet mellom Sverige og USA, ifølge Wikileaks-lekkasjene, skal ha vært så sensitivt at George W. Bush ble instruert til å snakke med Reinfeldt i enerom hvis han ønsket å hylle Sverige for samarbeidet.

«Mens Sveriges offisielle utenrikspolitiske doktrine vektlegger alliansefrihet («non-alignment»), er Sverige i praksis en pragmatisk og sterk partner med NATO(...)», skriver ambassadøren to år tidligere, i forkant av et møte mellom statsminister Fredrik Reinfeldt og George W. Bush i 2007.

Sensitive temaer De fleste sverigerelaterte dokumentene som Svenska Dagbladet har fått tilgang til av Wikileaks er ennå ikke lagt ut på nett.

Det er heller ikke 763 dokumenter fra ambassaden i Oslo.

Mange av vurderingene fra Oslo-ambassaden er relatert til næringsliv, olje/gass, fiskeri og landbruk.

Men en liste over merkingen av de «norske» korrespondansene viser at flere av dem også omtaler sikkerhet, terrorisme og etterretning blant annet knyttet til Afghanistan og interne forhold i den norske regjerningen knyttet til dette.

Noen berører våpenkontroll, Iran og Norge - andre militæroperasjoner i Libanon, eller etterretning knyttet til Tyrkia.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!