USA ga Irak biovåpen

USA eksporterte bakterier og giftige kjemikalier til Irak på 80-tallet. Saddam Hussein brukte dette til å utvikle biologiske og kjemiske våpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Deler av våpnene som FNs inspektører avslørte og ødela da de var i Irak, stammet fra USA. Dette går fram av hemmelige amerikanske eksportpapirer.

Den 20. desember 1983 filmet irakisk fjernsyn et historisk møte mellom Saddam Hussein og Donald Rumsfeld. Irak lå dårlig an i krigen mot Iran, og tema for møtene var amerikansk hjelp for å stanse Irans krigslykke.

Kort tid etter møtet begynte Irak å motta viktig militær hjelp fra USA, hjelp som gjorde det mulig for Hussein å fortsette utmattelseskrigen og utvikle biologiske og kjemiske våpen. I dag er Rumsfeld forsvarsminister i USA og den ivrigste talsmann for å gå til krig mot Irak. En av grunnene er Saddams angivelige lagre med biologiske og kjemiske våpen.

Disse opplysningene er kommet fram gjennom en artikkel i Newsweek og gjennom høringer i det amerikanske senatet ledet av senator Robert Byrd.

Dødsvåpen

Det første håndslaget til Saddam under krigen mot Iran var satellittbilder som viste iranske troppeforflyttinger. Deretter sendte USA avansert datautstyr til det irakiske innenriksdepartementet. Dette ble trolig brukt til å overvåke opposisjonen i landet, skriver Newsweek. Seinere på 80-tallet fikk Irak også helikoptre. Overfor Newsweek innrømmer amerikanske tjenestemenn at de samme helikoptrene ble brukt for å spre giftgass over sivile kurdere.

Men det mest urovekkende som kom fram i senatshøringen 19. september, er at USA forsynte Saddam med ikke mindre enn 70 forsendelser av virus, retrovirus, bakterier, sopp og giftige kjemikalier.

I høringen la senator Byrd fram et brev fra David Satcher, daværende leder for Center for Disease Control. Brevet ble skrevet i 1995 og bekrefter at USA eksporterte slikt materiale til Irak fra 1984 og utover. Blant varene USA leverte, var miltbrannbasiller.

Kjent lenge

Under høringen 19. september benektet Rumsfeld at han kjente til USAs hjelp til Saddams biologiske og kjemiske våpenprogram. Dette til tross for at hjelpen lenge har vært kjent i de innerste sirkler i Washington.

I en rapport fra Senatets bankkomité fra 25. mai 1984 heter det: «Det ble seinere klart at disse mikroorganismene eksportert fra USA var identiske med dem som FNs inspektører fant i det irakiske biologiske krigsprogrammet.» Rapporten er sitert i Washington Post.

Det gode forholdet mellom USA og Irak varte helt fram til Saddam Hussein invaderte Kuwait i august 1990.

I det nylig avgraderte National Security Directive 26 fra 2. oktober 1989 heter det: «Normale relasjoner mellom USA og Irak vil tjene våre langsiktige interesser og fremme stabilitet i både Golfen og Midtøsten.»

Direktivet er undertegnet daværende president George Bush, faren til dagens president.

DESTRUERTE: FNs våpeninspeksjon destruerte kjemiske og biologiske våpen i Irak i 1998.
KRIGSHISSER: USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld ga Irak militær hjelp i 1983. Nå møter krigshisseren Rumsfeld seg selv i døra.