- USA ga Sharon frie tøyler

JERIKO (Dagbladet): Palestinernes sjefforhandler, Saeb Erekat, måtte fraktes med norsk diplomatbil til møtet med Colin Powell. Han mener Sharon nå har helt frie tøyler, og at det er slutt på fredsprosessen som ble hjulpet fram av norske diplomater for snart ni år siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Utenriksminister Powell forlater regionen i verre forfatning enn da han kom. USA har nå gitt Ariel Sharon frie hender til å fortsette. Nå kan han gå til angrep på palestinerne i fødselskirken, han kan rykke inn på president Arafats kontorer, han kan ødelegge siste rest av selvstyret, sier Saeb Erekat.

- Er Arafat i fare?

- President Arafats liv er i fare.

- Er dette slutten på prosessen som startet i Oslo?

- Jeg tror Sharon vil sørge for at det er slutten.

Powells siste møte med den palestinske ledelsen falt samtidig med Israels nasjonaldag. Da Powell kom til Arafats beleirede hovedkvarter, hilste en soldat ham med det israelske flagget.

Fange i hjemmet

Bare de væpnede sikkerhetsvaktene utenfor avslører at det bor en prominent fange i det beskjedne huset i Jeriko. Palestinernes sjefforhandler Saeb Erekat har forhandlet med president Bill Clinton. Han har møtt statsledere verden over. Nå får han ikke lov til å forlate hjembyen Jeriko på egen hånd.

For å komme gjennom de israelske sperringene, måtte Erekat ha norsk hjelp. Den pansrede Mercedesen med norsk flagg svingte inn foran Erekats bolig. Leder av det norske representasjonskontoret, Geir O. Pedersen, skal frakte den palestinske ministeren til møte med representanten for verdens mektigste stat.

Må godkjennes

Bak i diplomatbilen har Pedersen stablet frukt, grønnsaker og andre forsyninger til Arafat og folkene rundt ham inne i Ramallah.

Diplomatskiltene og Saeb Erekats ærend imponerer ikke soldatene i 20-åra som bemanner den israelske kontrollposten utenfor Jeriko. Alle i bilen må vise identitetspapirer før de slipper gjennom, selv om reisen er varslet og godkjent av den israelske okkupasjonshæren. Prosedyren gjentas to ganger før Pedersen og Erekat er framme ved Arafats kontor.

På møtet gjentok Powell at palestinerne må gjøre mer for å stanse terroraksjoner mot Israel.

- Hvordan kan Israel og USA forvente at vi kan utøve våre funksjoner og bekjempe terror, når jeg er avhengig av Geir O. Pedersen for å komme ut av mitt hjem for å møte president Arafat og Powell? fortviler Erekat.

Langt nede

Også etter møtet er det den norske diplomatbilen som frakter en nedbrutt Erekat tilbake til Jeriko. Han synker ned i kontorstolen og mumler: - Dette ble Sharons dag. Hvordan kan USA belønne Israels statsterrorisme?

Han har ingen tro på planene om en fredskonferanse i juni som Powell har gitt signaler om.

- Hva skal vi med en fredskonferanse når han ikke engang klarer å få Sharon ut av Ramallah? sier Erekat.

- Hva er neste skritt for den palestinske regjeringen?

- Hvilken regjering? Vi har ikke lenger noen palestinsk regjering. Vi har 3,3 millioner palestinske regjeringer nå, alle med en følelse av at de ikke har noe mer å tape.

NEDBRUTT FORHANDLER: Etter møtet med Powell er Erekat svært nedbrutt. - Sharon ønsker å skru tida tilbake til før Oslo, og har nå fått frie hender, sier Erekat. Bak ham, lederen for det norske representasjonskontoret, Geir O. Pedersen.
KONTROLL: Ved de israelske sperringene hjelper det ikke at diplomat Geir O. Pedersen frakter en palestinsk minister til møte med Colin Powell.