Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- USA går bort fra planer om rakettskjold

Årsaken skal være endringer i det globale trusselbildet.

ENDRER KURS? Dersom USAs president Barack Obama dropper planene om å etablere et rakettskjold i Øst-Europa, vil det vært nok en endring vekk fra utenrikspolitikken til George Bush. Foto: Scanpix
ENDRER KURS? Dersom USAs president Barack Obama dropper planene om å etablere et rakettskjold i Øst-Europa, vil det vært nok en endring vekk fra utenrikspolitikken til George Bush. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||USA går bort fra planene om å bygge et rakettskjold i det Østlige Europa, skriver avisen Wall Street Journal. Årsaken skal være endringer i det globale trusselbildet.


Wall Street Journal oppgir «velinformerte personer» som kilde for sin melding, som torsdag ikke var bekreftet på offisielt hold. President Barack Obama og hans regjering skal ha kommet fram til at utviklingen i Iran gjør at rakettskjoldet ikke lenger er nødvendig.

Polens viseutenriksminister Andrzej Kremer sa torsdag at «det er en realistisk mulighet» for at rakettskjoldet ikke kommer i stand. I Praha bekreftet en tjenestemann at Obama hadde ringt Tsjekkias statsminister Jan Fischer for å drøfte rakettskjoldplanene.

Redusert trussel?

- Irans program for langtrekkende raketter har ikke utviklet seg så raskt som tidligere antatt. Dette reduserer trusselen mot de største delene av USA og mot de viktigste hovedstedene i Europa, het det i Wall Street Journals artikkel.

Ifølge avisen kan gjennomgangen av rakettskjoldprosjektet som Obama har beordret, være fullført så tidlig som i neste uke. Hvis prosjektet blir lagt til side, foretar USA en større politisk kursendring fra ekspresident George W. Bushs linje, het det videre.

Bush-regjeringen brukte Irans antatte forsøk på å utvikle atomvåpen som ett av de viktigste argumentene for rakettskjoldet. Det skulle bestå av avskjæringsraketter utplassert i Polen, styrt fra et radaranlegg i Tsjekkia.

«Realistisk mulighet»

- Vi hører fra ulike hold at det nå er en realistisk mulighet for at skjoldet ikke blir utplassert her, sa Andrzej Kremer ifølge den britiske rikskringkastingen BBC torsdag.

Rakettskjoldet skulle etter planene stå ferdig i 2012. Men prosjektet har vakt voldsomme reaksjoner blant de politiske lederne i Moskva, som mente rakettskjoldet var en direkte trussel mot Russland. Det hjalp ikke at amerikanerne gang på gang forsikret at systemet skulle gi beskyttelse mot angrep fra terrorister.

Ifølge Wall Street Journal lukker ikke Obama-regjeringen døren for prosjektet for godt. Planene om et rakettskjold kan bli vekket til live igjen, hvis Iran for alvor setter i gang utvikling av langtrekkende raketter, skrev avisen torsdag.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling