USA gir Abbas halv milliard i militær støtte

For å bekjempe terrorisme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA lover palestinernes president Mahmoud Abbas over en halv milliard kroner i militærstøtte.

Et amerikansk regjeringsnotat som er kommet nyhetsbyrået Reuters i hende, viser at USA nå vil bruke 545 millioner kroner på å ruste opp de Abbas-lojale styrkene.

Pengene skal brukes til «å bekjempe terroristenes infrastruktur og opprette lov og orden på Vestbredden og Gazastripen», går det fram av dokumentet.

Den amerikanske generalløytnanten Keith Dayton skal lede opprustningen av styrkene.
Styrke Fatah
Opprustningen av de palestinske sikkerhetsstyrkene er et åpenlyst forsøk fra USAs side på å styrke Fatah i maktkampen mot Hamas.

Abbas er leder for Fatah som tapte regjeringsmakten til Hamas for ett år siden. De palestinske sikkerhetsstyrkene domineres også av Fatah, noe som har fått Hamas til å bygge opp en parallell sikkerhetsstyrke.

På Gazastripen har det de siste månedene kommet til gjentatte sammenstøt mellom væpnede Fatah- og Hamas-aktivister, mange av dem medlemmer av sikkerhetsstyrkene.


Undergrave Hamas
Opprustningen av de Fatah-kontrollerte styrkene føyer seg inn i rekken av forsøk fra omverdenen på å undergrave Hamas og framtvinge et nyvalg i de palestinske områdene.

Få uker etter Hamas brakseier under valget i januar 2006, avslørte The New York Times at USA og Israel hadde utarbeidet en plan for å gjøre de palestinske områdene uregjerlige for den nyvalgte regjeringen.

Militante Abbas-tilhengere lovet det samme, og lovet at det bare var et tidsspørsmål før Fatah var tilbake i regjeringen. Abbas forsøkte først å manøvrere Fatah inn i en samlingsregjering med Hamas, noe som ikke lykkes.

Før jul truet han med å utlyse nyvalg, til sterke protester fra Hamas-regjeringen som anklaget den palestinske presidenten for kuppforsøk.

(NTB)