ENIGE:  Cubas president Raúl Castro og USAs president Barack Obama skrev historie da de møttes til direkte samtaler i Panama by 11. april. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB scanpix
ENIGE: Cubas president Raúl Castro og USAs president Barack Obama skrev historie da de møttes til direkte samtaler i Panama by 11. april. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB scanpixVis mer

USA gir grønt lys til Cuba-ferjer

USA har for første gang på over 50 år gitt tillatelse til å gjennomføre kommersielle båtreiser til Cuba.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske myndigheter har opphevet forbudet, og minst fem selskaper bekrefter at de har fått lisens til å drive ferjevirksomhet til øystaten.

Nyheten er nok en milepæl i det gryende vennskapsforholdet mellom de to nabolandene. USAs president Barack Obama og Cubas leder Raúl Castro kunngjorde like før jul i fjor at de ønsker å bryte isfronten som har skilt de to landene siden 1961.

Ferjerutene mellom USA og Cuba ble stanset tidlig på 1960-tallet, etter at revolusjonen førte Fidel Castro til makten i 1959.

Venter spent Baja Ferries var blant selskapene som tirsdag bekreftet at de har fått lisens.

- Skipene er klare til å gå. Dette er et skritt videre mot å bringe Cuba og USA nærmere hverandre, sa den Washington-baserte advokaten Robert Muse, som representerer selskapet.

Dessuten har Florida-selskapene United Americas Shipping Services, Havana Ferry Partner, United Caribbean Lines og Airline Brokers uttalt at de har fått lisenser.

Ingen reiser nå Det vil likevel ta en stund før den første amerikanske ferjeturen til Cuba kan gjennomføres.

Amerikanere som vil reise til Cuba må nemlig få godkjennelse gjennom én av tolv unntakskategorier i reiserestriksjonene som ble kunngjort i desember, deriblant familiebesøk, regjeringsoppdrag, humanitære prosjekter eller idrettssamlinger.

Men selv under de strenge reiserestriksjonene har antallet amerikanere som reiser til Cuba steget de siste årene. Mange av dem kommer til øystaten via et tredjeland.

Uklart antall Det amerikanske finansdepartementet ville ikke opplyse hvor mange lisenser som er utstedt.

- Jeg kan bekrefte at OFAC har utstedt visse, spesifikke lisenser for drift av passasjerferjer, men vi kan ikke gi flere detaljer om hvem eller hvor mange, sier Hagar Chemali, talskvinne for OFAC-kontoret, som styrer handels- og økonomiske sanksjoner mot utlandet.

Fergene vil også kunne frakte last til Cuba, som ligger rundt 150 kilometer sør for Floridas sørspiss. De må fortsatt avvente godkjenning fra cubanske myndigheter før de kan starte driften.

(NTB)