Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA gir Iran skylda for angrepet på norsk skip

USAs utenriksminister Mike Pompeo gir Iran skylda for de angivelige angrepene.

SKYLDER PÅ IRAN: USAs utenriksminister Mike Pompeo mener Iran står bak angrepet på det norskeide tankskipet i Omanbukta torsdag 13. juni. Video: CNN. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag morgen ble de to tankskipene «Front Altair» og «Kokuka Courageous» angivelig angrepet i Omanbukta.

Tankskipet «Front Altair» eies av John Fredriksens selskap Frontline. Skipet hadde lastet olje i havnebyen Fujairah i Emiratene og satte deretter kursen til sjøs. Seinere kom melding om at det sto i brann, ifølge Bloomberg. Ingen ble skadd i hendelsene.

Nå gir USAs utenriksminister Mike Pompeo Iran skylden for de angivelige angrepene.

Det melder han på en pressekonferanse torsdag kveld.

- Iran er ansvarlig

- Basert på typen våpen og hvor avansert angrepet var, har etterretningen vurdert at Iran er ansvarlig for angrepet på tankskipene i Omanbukta, sa Pompeo.

OMAN: Tankskipet «Front Altair» ble torsdag utsatt for en eksplosjon i Omanbukta. Video: AP Vis mer

Han hevder videre at Iran utgjør en trussel mot internasjonal fred og sikkerhet.

- Faktum er at ingen gruppe som opererer i området har de nødvendige ressurser eller ferdigheter til å gjennomføre noe som er så sofistikert.

Samtidig ber han FN om å ta grep.

- De er ikke klare

Torsdag kveld gikk også Donald Trump ut på Twitter og sa at han setter pris på at Abe møter Khamenei, men at han personlig føler at det er altfor tidlig å en gang tenke på en avtale mellom Iran og USA.

- De er ikke klare og det er heller ikke vi, skrev han.

Iran nekter for å ha noe med de angivelige angrepene å gjøre og kaller dem «mistenkelige».

Torsdag kveld melder også Reuters at Twitter sletter tusenvis av kontoer tilknyttet Iran «for å få slutt på falsk informasjon som sprer seg rundt».

I FULL BRANN: Tankeskipet stod i full brann.
I FULL BRANN: Tankeskipet stod i full brann. Vis mer

Konflikten

Kjetil Selvik, forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), forteller til Dagbladet at bakgrunnen for konflikten mellom USA og Iran er lang.

- Potensialet for væpnet konflikt mellom de to landene har vært aktuelt siden den islamske revolusjonen og angrepet på den amerikanske ambassaden i Teheran i 1979. Dette gjorde at Iran fikk status som verstingland i USA. Konflikten har pågått i flere tiår, sier han.

UTA AV KURS: Data fra MarineTraffic viser hvordan tankskipet Front Altair kom ut av kurs i Omanbukta. Vis mer

Oljepris i været

Brannen på oljetankeren «Front Altair» i Omanbukta, har fått oljeprisen til å hoppe torsdag morgen. Senioranalytiker i Arctic Securities, Ole-Rikard Hammer, sier til Dagbladet at oljeprisen reagerte kontant på angrepet torsdag.

I løpet av en time steg prisen omkring 1,5 dollar.

- Bakgrunnen er frykt for en eskalering av en allerede spent situasjon, sier Hammer.

Det er bare et par uker siden det var angrep mot andre tankskip i Persiabukta. Dette, sammen med den underliggende spente situasjonen mellom USA og Iran, gjør ifølge Hammer sitt til at oljeprisen potensielt påvirkes kraftig av alt som indikerer en økning i spenningene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!