USA gir kontroll til Sør-Korea

Sør-Korea får kontrollen over militæret igjen innen 2012.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter Korea-krigen i 1950-53 inngikk USA og Sør-Korea en pakt som ga USA militær overkommando i Sør-Korea.

Nå har statene blitt enige om å avslutte den vel 50-årige pakten, skriver BBC.

USA har for øyeblikket 29 500 tropper stasjonert på den koreanske halvøya. Det sør-koreanske militæret teller 680 000, mens Nord-Korea har mer enn en million i stående styrker.

Den amerikanske forsvarsministeren, Robert Gates og den sør-koreanske forsvarsminister, Kim Jan Soo, hadde en felles kunngjøring om beslutningen i Washington på fredag.

- De to sidene vil bygge ned de nåværende amerikanske og sør-koreanske kombinerte styrker innen 17. april 2012, erklærte USA i en pressemelding etter møtet mellom de to ministrene.

USA har allerede redusert sine tropper i Sør-Korea med 10 000 ned dra 40 000 under president George W. Bush. Det er planer om å redusere styrkene ytterligere til 25 000 innen 2008.

Sør-Koreas frykt for Nord-Koreas atom- og rakettester i fjor fikk betydning for å utsette å ta tilbake militærkontrollen fra USA til Sør-Korea. En parlamentarisk komité i Sør-Korea foreslo denne uken å la USA fortsatt ha den militære overkommandoen inntil sikkerheten er mer stabilisert i regionen.

FÅR TILBAKE MAKTEN: USA skal innen 2012 gi tilbake den militære overkommandoen til Sør-Korea. Illustrasjonsbilde: Scanpix
FÅR TILBAKE MAKTEN: USA skal innen 2012 gi tilbake den militære overkommandoen til Sør-Korea. Illustrasjonsbilde: Scanpix Vis mer