Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA gir penger til Palestina

EU, FN, Russland og USA enige om å lønne palestinerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De palestinske selvstyremyndighetene har blitt lammet av en økonomisk krise siden Hamas vant valget i februar. Rundt 165.000 offentlige ansatte har ikke fått lønn fordi den internasjonale støtten til regjeringen ble stanset.

Ekspertene frykter mer vold og terroraksjoner hvis fattige innbyggere ikke snart får lønnen sin.

Direkte kanal

Nå er EU, FN, Russland og USA blitt enige om en direkte kanal inn til de palestinske lønnsmottakerne, som går utenom den Hamas-ledede regjeringen. Kanalen skal i første omgang brukes i tre måneder.

Kvartetten har foreløpig ikke avslørt hvor mye penger de vil gi.

- Kanalen vil sikre direkte levering av hjelp til det palestinske folket, sier FNs generalsekræter Kofi Annan.

USA og EU har tidligere krevd at Hamas anerkjenner Israel og tar avstand fra vold. Før det skjer vil de ikke samarbeide med Hamas-regjeringen.

Israels utenriksminister Tzipi Livni sier til israelsk radio at den nye planen er akseptabel for Israel, melder AP.

USA gir penger til Palestina

Condoleezza Rice sier EU vil ta seg av det praktiske opplegget.

- USA er villige til å gi 10 millionar dollar i hjelp til palestinerne gjennom veldedige organisasjoner, sier utenriksministeren.

Rice mener avtalen viser at det internasjonale samfunnet prøver å hjelpe palestinerne, og hun ber Israel om også å vise ansvar. Det viktigste svaret mener hun må komme fra Hamas.

- De må ta sitt ansvar som regjering og dermed hjelp sine innbyggere, sier Rice.

Én av ti avhengige

Mange palestinere ansatt i den offentlige administrasjonen, har ikke fått lønn på mer enn to måneder. De palestinske myndighetene har rundt 165.000 ansatte, og ifølge FN er rundt 25 prosent av innbyggerne avhengig av de offentlige lønningene.

Verdensbanken og FN frykter at en slutt på lønnsutbetalinger kan utløse en humanitær krise i de fattige områdene, og skape mer vold og terroraksjoner.

TOMT: En eldre mann på jakt etter bensin i Ramallah, men stasjonen er stengt og tom for bensin.
ÅPNER PENGESKAPET: USAs utenriksminister Condoleezza Rice snur og vil nå gi pengehjelp til palestinerne.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling