BOMBET: Et av vogntogene som ble bombet i flyangrep i byen Urm al-Kubra i Aleppo-provinsen mandag kveld. Foto: Reuters / NTB scanpix
BOMBET: Et av vogntogene som ble bombet i flyangrep i byen Urm al-Kubra i Aleppo-provinsen mandag kveld. Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer

Nødhjelp til Aleppo bombet:

USA gir Russland skylda for luftangrepet: - Syriske og russiske myndigheter visste hvor nødhjelpskolonnen var

FN mener luftangrepet kan være en krigsforbrytelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Amerikanske myndigheter gir Russland skylda for luftangrepet som rammet en kolonne med lastebiler som var på vei til kriserammede Aleppo.

12 personer ble drept da 18 av 31 lastebiler i kolonnen ble truffet nær byen Urm al-Kubra, vest for Aleppo, i går. Lastebilene, med hvetemel og helseutstyr fra FN, skulle deles ut til 78 000 sivile.

Samme kveld skal russiske eller syriske kampfly ha stått bak luftangrep mot Aleppo.

- Visste hvor kolonnen var

The Guardian melder nå at USA gir Russland skylda for angrepet, uavhengig av om russiske kampfly var involvert eller ikke.

Amerikanske myndigheter argumenterer nemlig for at russiske myndigheter var ansvarlig for å tøyle syriske myndigheters styrker i henhold til våpenhvile-avtalen, som altså ble brutt og erklært opphørt i går.

- Syriske og russiske myndigheter visste hvor nødhjelpskolonnen var og likevel ble hjelpearbeidere drept da de forsøkte å gi nødhjelp til det syriske folk, sier John Kirby, talsperson for det amerikanske utenriksdepartementet.

- USA vil ta dette opp direkte med Russland. Gitt det grove bruddet på våpenhvilen vil vi revurdere vårt framtidige samarbeid med Russland, legger Kirby til.

- Reagerer med avsky

FNs spesialutsending for Syria, Staffan de Mistura, sier de er enormt opprørt over angrepet, og FNs nødhjelpssjef Stephen O'Brien ber om etterforskning, ifølge NTB.

- Dersom dette grusomme angrepet viser seg å tilsiktet ha rammet hjelpearbeidere, kan det være en krigsforbrytelse, sier O'Brien.

Også utenriksminister Børge Brende er opprørt over angrepene.

- Jeg reagerer med avsky og forferdelse over at en stor nødhjelpskolonne i dag er blitt bombet og livsviktig nødhjelp til den syriske befolkningen ikke kommer fram, sier Brende (H) i en pressemelding.

Han karakteriserer angrep mot hjelpesendinger og nødhjelpsforsyninger som fullstendig uakseptabelt.

Våpenhvile ble opphevet

De nye bombeangrepene i Aleppo-området kom etter at våpenhvilen ble opphevet av den syriske hæren mandag ettermiddag norsk tid.

Ifølge SOHR ble minst fem bydeler i de opprørskontrollerte delene av Aleppo rammet av angrep fra russiske eller syriske fly mandag, og minst 32 sivile ble drept.

Tirsdag skal stormaktene og utenriksministre fra Den internasjonale støttegruppen for Syria (ISSG) møtes i New York for å prøve å redde avtalen som ble inngått mellom USA og Russland for litt over en uke siden.