USA gransker om tusenvis av fanger ble likvidert

USAs afghanske allierte anklages for massakrer.

GRANSKING: En afghansk soldat ransaker en sivilist. USAs regjering har nå satt i gang gransking av påståtte massakrer som USAs afghanske allierte skal ha stått bak i 2001.  Foto: SCANPIX
GRANSKING: En afghansk soldat ransaker en sivilist. USAs regjering har nå satt i gang gransking av påståtte massakrer som USAs afghanske allierte skal ha stått bak i 2001. Foto: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Barack Obama vil granske påstandene om at USAs afghanske allierte likviderte flere tusen Taliban-fanger i 2001.

I et intervju med TV-kanalen CNN søndag minnet Obama om at alle land har plikter og ansvar som også gjelder i krig. Hvis USA har bidratt til brudd på krigens folkerett, så er det noe som må fram i lyset, understreket presidenten.

- Vi vil trolig avgjøre hvordan vi skal ta tak i dette når vi har alle fakta på bordet, sa Obama under et besøk i Ghana.

Opplysningene som kom fram i intervjuet, står i kontrast til uttalelser fra amerikanske tjenestemenn før helgen. Da ble det sagt at det ikke var noen grunn til å etterforske de påståtte drapene.

Massegraver

Beskyldningene stammer fra perioden etter at USA styrtet det afghanske Taliban-regimet i 2001. Under en fangetransport på høsten det året døde opptil 2.000 krigsfanger som hadde kjempet for Taliban. Øyenvitner har hevdet at fangene ble sperret inne i konteinere hvor de langsomt ble kvalt.

Andre kilder mener fangene ble skutt mens de fortsatt var innesperret, og at de deretter ble gravlagt i massegraver ved hjelp av bulldosere

Styrkene som skal ha stått bak massakrene, tilhørte krigsherren Abdul Rashid Dostum, som i dag er afghansk general. Han var i 2001 en av lederne for Nordalliansen som kjempet sammen med USA mot Taliban-regimet.

Omstridt

Spørsmålet om en eventuell gransking av hendelsen har lenge vært omstridt i USA. Regjeringen til tidligere president George W. Bush forsøkte gjentatte ganger å hindre at saken ble etterforsket, ifølge en artikkel som nylig sto på trykk i avisa The New York Times.

Bakgrunnen skal blant annet ha vært at en gransking kunne skade den afghanske presidenten Hamid Karzai. Han har tatt Dostum inn i varmen og gitt ham en høytstående stilling i forsvarsledelsen.

Dostum ble suspendert fra stillingen sin i fjor etter mistanke om at han hadde truet en politisk rival, men i forrige måned ble han gjeninnsatt. Det går rykter om at han likevel befinner seg i eksil i Tyrkia, men dette er ikke bekreftet.

Lønn fra CIA

I perioden etter den amerikanske invasjonen i 2001 skal Dostums krigere ha samarbeidet med amerikanske spesialstyrker, mens krigsherren selv fikk utbetalt lønn fra etterretningstjenesten CIA.

Pierre-Richard Prosper, som tidligere ledet en avdeling i det amerikanske utenriksdepartementet som behandlet spørsmål knyttet til krigsforbrytelser, forteller at Bush-regjeringen var lite begeistret for forslag om etterforskning av Dostums angivelige massakrer.

- Den første reaksjonen i Det hvite hus var at dette var et følsomt tema, sa Prosper til The New York Times nylig.

Mens George W. Bush ga sterk støtte til Afghanistans president Hamid Karzai, har etterfølgeren Barack Obama valgt å holde mer avstand. Grunnen er blant annet bekymring for korrupsjon i den afghanske regjeringen.


(NTB)