USA gransker om tusenvis av fanger ble likvidert

USAs afghanske allierte anklages for massakrer.

GRANSKING: En afghansk soldat ransaker en sivilist. USAs regjering har nå satt i gang gransking av påståtte massakrer som USAs afghanske allierte skal ha stått bak i 2001.  Foto: SCANPIX
GRANSKING: En afghansk soldat ransaker en sivilist. USAs regjering har nå satt i gang gransking av påståtte massakrer som USAs afghanske allierte skal ha stått bak i 2001. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

President Barack Obama vil granske påstandene om at USAs afghanske allierte likviderte flere tusen Taliban-fanger i 2001.

I et intervju med TV-kanalen CNN søndag minnet Obama om at alle land har plikter og ansvar som også gjelder i krig. Hvis USA har bidratt til brudd på krigens folkerett, så er det noe som må fram i lyset, understreket presidenten.

- Vi vil trolig avgjøre hvordan vi skal ta tak i dette når vi har alle fakta på bordet, sa Obama under et besøk i Ghana.

Opplysningene som kom fram i intervjuet, står i kontrast til uttalelser fra amerikanske tjenestemenn før helgen. Da ble det sagt at det ikke var noen grunn til å etterforske de påståtte drapene.

Massegraver

Beskyldningene stammer fra perioden etter at USA styrtet det afghanske Taliban-regimet i 2001. Under en fangetransport på høsten det året døde opptil 2.000 krigsfanger som hadde kjempet for Taliban. Øyenvitner har hevdet at fangene ble sperret inne i konteinere hvor de langsomt ble kvalt.

Andre kilder mener fangene ble skutt mens de fortsatt var innesperret, og at de deretter ble gravlagt i massegraver ved hjelp av bulldosere

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer