Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA håper på forandring på Cuba

Raul Castro overtar som president etter Fidel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utnevnelsen av Raul Castro som ny president innebærer en mulighet for politisk endring på Cuba, mener amerikanske myndigheter.

- Det er en mulighet og et potensial for forandring på Cuba, sier statssekretær Tom Shannon i det amerikanske utenriksdepartementet.

I et intervju søndag understreket han at endringene er nødt til å komme som et resultat av initiativ som tas på Cuba. Samtidig slo han fast at USA ikke kommer til å heve sin handelsblokade før den kommunistiske øystaten innfører demokrati.

Utenriksminister Condoleezza Rice beskriver skiftet av president som et viktig øyeblikk i Cubas historie, og oppfordrer myndighetene på øya til å begynne en fredelig prosess mot et mer demokratisk styresett.
Ingen feiring 

Nasjonalforsamlingen på Cuba valgte søndag Raul Castro (76) til å etterfølge sin eldre bror Fidel Castro som statsleder.

Cubanere flest tok nyheten om maktskiftet med fatning. NTBs reporter i Havanna forteller at byen er rolig og at det ikke er tegn til noen stor markering eller feiring.

- Her er det intet å feire, alt blir som før, sier en lokal innbygger som arbeider som kelner i den cubanske hovedstaden.

Den politiske situasjonen på øya har i det siste blitt et tema i den amerikanske presidentvalgkampen. Den demokratiske kandidaten Barack Obama sa i en debatt for noen dager siden at han som president vil være åpen for samtaler med Raul Castro - uten å stille betingelser på forhånd. Rivalen Hillary Clinton sier hun vil stille krav om bedring av menneskerettssituasjonen på Cuba før det kan bli snakk om et møte.

Foto: Rodrigo ARANGUA/AFP
Foto: Rodrigo ARANGUA/AFP Vis mer

Senator John McCain, som ligger an til å bli Republikanernes presidentkandidat, kritiserer Obamas ståsted som «naivt».
Ny forsvarssjef
Kort etter presidentvalget i nasjonalforsamlingen erklærte Raul Castro at general Julio Casas blir ny sjef for landets væpnede styrker, en stilling Castro selv har hatt fram til nå.

Raul Castro er firestjerners general og har lenge hatt posten som forsvarsminister. Han er kjent for å ha styrt hæren med hard hånd, og er av amerikanske Cuba-kritikere blitt beskrevet både som stalinist og som mer brutal enn sin bror.

Det er likevel ventet at 76-åringen som i praksis har vært landets leder siden Fidel Castro ble rammet av sykdom for halvannet år siden, vil iverksette forsiktige økonomiske reformer. Amerikanske myndigheter håper dette vil bli starten på mer omfattende forandringer.

- Dette er første gang i moderne cubansk historie at de politiske lederne skiftes ut, påpeker statssekretær Tom Shannon overfor nyhetsbyrået AFP.


Chavez 

Cubanske myndigheter har imidlertid benektet at det er noen politisk kursendring i vente. Raul Castro har lovet å fortsette å lytte til rådene fra sin bror, som fortsetter som leder for Kommunistpartiet. Senest fredag skrev Fidel Castro en lederartikkel i partiets avis hvor han avviser at det politiske systemet vil endres.

Venezuelas president Hugo Chávez snakket med Raul Castro over telefon kort etter at han var innsatt som statsleder søndag, for å understreke det nære båndet mellom de to landene.

Chavez hevdet at det er satt i gang en internasjonal kampanje for å gi inntrykk av at han og den nye cubanske presidenten ikke kommer godt over ens, og at det er forandringer i vente på Cuba - to påstander den venezuelanske presidenten tilbakeviste.


(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media