USA har aldri sett en mer sofistikert smuglertunnel

Narkokartellene bruker hundrevis av millioner på utviklingen av en hemmelig underverden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er ikke første gang du leser om dette: Amerikanske myndigheter har funnet en sofistikert tunnel som går fra Mexico til USA. For bare i San Diego-området har de funnet fem store smuglertunneler siden 2010.

Men tunnelen de gikk til aksjon mot på onsdag er en av de mest sofistikerte tunnelene de noen gang har funnet, melder nyhetsbyrået AP.

Eget togsystem I tunnelen som startet dypt under et lagerbygg i industriområdet Otay Mesa i San Diego var det innlagt strøm, lys, ventilasjon - og et elektronisk togsystem.

Amerikanske myndigheter mener den rundt 550 meter tunnelen, som var 1,2 meter høy og én meter bred, skulle brukes til å smugle narkotika fra Tijuana i Mexico.

- Kartellene har brukt mange år og flere titalls millioner dollar på å prøve å utvikle en hemmelig underverden med tunneler slik at de kan smugle store mengder narkotika, sier statsadvokat Laura Duffy i en pressemelding.

- Vi har en klar beskjed til de som bygger, finansierer og opererer disse tunnelene: Hvis dere fortsetter å grave dere ned, vil dere oppleve at verden vil kollapse over dere, sier hun videre.

Tonnevis med narkotika Spesialagent Derek Benner sier at de sofistikerte tunnelene ikke bare krever arbeidere å bygge, men at man trenger arkitekter og ingeniører. Han anslår også at onsdagens fangst kostet narkobaronene én million dollar (ca. 5,8 millioner kroner) å bygge.

- Dette er nok en advarsel til organisasjonene som feilaktig tror at tunneler er deres billett til suksess, sier Benner.

I tunnelen fant amerikanske myndigheter hele åtte tonn marijuana og nesten 150 kilo kokain - narkotika som skal ha en gateverdi på over 70 millioner kroner. I tillegg ble tre personer pågrepet.

FANT TONNEVIS MED NARKOTIKA: Her har amerikanske myndigheter stilt opp all narkotikaen de beslaglo under onsdagens aksjon. Foto: ICE/Paul Caffrey
FANT TONNEVIS MED NARKOTIKA: Her har amerikanske myndigheter stilt opp all narkotikaen de beslaglo under onsdagens aksjon. Foto: ICE/Paul Caffrey Vis mer

Foranledningen til razziaen mot tunnelen var at lokalt politi i Chula Vista i San Diego hadde stoppet en lastebil for trafikkforseelser. Som følge av denne kontrollen fant politiet hele tre tonn marijuana. Etter denne episoden fortsatte politiet å holde to lagerbygg under oppsikt. Det ene ble brukt til å lagre narkotika, mens det ene skjulte tunnelen.

Verdens mest ettersøkte mann Amerikanske myndigheter tror ifølge CNN at det var det notoriske narkokartellet Sinaloa som sto bak byggingen av tunnelen.

Det mektige og svært beryktede kartellet ledes av Joaquín «El Chapo» Guzman, som overtok plassen som verdens mest ettersøkte mann da Osama bin Laden ble drept i 2011.

Magasinet Forbes har beregnet at han har en formue på minst én milliard dollar, rundt 5,8 milliarder kroner, og er også på lista over verdens mest mektige menn. Forbes skriver også at narkopolitiet DEA anser han som tidenes største narkobaron, og at hans makt har oversteget Pablo Escobars innflytelse.

VERDENS MEST ETTERSØKTE: Joaquin  «El Chapo» Guzman Loera er regnet som verdens mest ettersøkte og verdens mektigste kriminelle. Her er han i  La Palma-fengselet i 1993. I 2001 klarte han å rømme ved å ha skaffet seg enorm innflytelse i fengselet. I etterkant har det kommet fram at 78 personer var involvert i rømningen, blant annet fengselsdirektøren selv. I tillegg til at samtlige fengselsansatte ble bestukket, kjøpte han det lokale politiet slik at han fikk 24 timers forsprang før militæret startet jakten på ham. Det hele skal ha kostet ham 2,5 millioner dollar. Foto: AFP Photo/NTB Scanpix
VERDENS MEST ETTERSØKTE: Joaquin «El Chapo» Guzman Loera er regnet som verdens mest ettersøkte og verdens mektigste kriminelle. Her er han i La Palma-fengselet i 1993. I 2001 klarte han å rømme ved å ha skaffet seg enorm innflytelse i fengselet. I etterkant har det kommet fram at 78 personer var involvert i rømningen, blant annet fengselsdirektøren selv. I tillegg til at samtlige fengselsansatte ble bestukket, kjøpte han det lokale politiet slik at han fikk 24 timers forsprang før militæret startet jakten på ham. Det hele skal ha kostet ham 2,5 millioner dollar. Foto: AFP Photo/NTB Scanpix Vis mer