Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump

USA har allerede lukket døra: Folk som satt på flyet da Trump underskrev ordre, må snu på flyplassen

En av Trumps mange valgkampløfter er innført.

PRESIDENT: Donald Trump signerte i natt, norsk tid, en presidentordre som blant annet nekter personer fra sju land i komme til USA - selv om de både har fått godkjent visum og «grønt kort». Foto: DPA / NTB Scanpix
PRESIDENT: Donald Trump signerte i natt, norsk tid, en presidentordre som blant annet nekter personer fra sju land i komme til USA - selv om de både har fått godkjent visum og «grønt kort». Foto: DPA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Få timer etter at Donald Trump signerte en presidentordre om å nekte personer fra enkelte land i å komme til USA, har grensekontrollene satt Trumps politikk i livet, skriver New York Daily News.

Los Angeles Times skriver at seks personer fra Irak og en person fra Jemen, på vei fra Kairo til New York, ble i dag nektet å gå om bord på flyet.

«Terrorbekymring»

Det var i natt norsk tid Trump signerte en presidentordre om å blant annet stoppe bosettingen av flyktninger i 120 dager.

I tillegg skal det i 90 dager ikke skrives ut nye visum til land med «terrorbekymringer». Disse landene er: Iran, Irak, Libya, Somalia, Sudan, Syria og Jemen.

Det er altså grunnen til at sju immigranter på vei fra Kairo til New York ble nektet å gå på flyet.

SPØKEFULL: Den amerikanske presidenten Donald Trump og Storbritannias statsminister Theresa May holdt for første gang en pre... Vis mer

Selv personer som har mottatt visum (opphold for en kortere periode) og grønt kort (oppholdstillatelse) for innreise til USA fra de sju nevnte landene, får nå ikke komme inn i landet.

Personer som satt på flyet på vei til statene mens Trump signerte, får heller ikke komme inn i landet, skriver Daily News.

Ifølge kilder New York Daily News har snakket med, vil passasjerer som har landet på amerikansk jord bli sendt tilbake. Hvor mange personer det er snakk om, er ukjent.

- Mange er bekymret

- Vi hører det er mange som er bekymret for familiemedlemmer, venner og kolleger. Folk spør oss om de bør kansellere turen til statene, og vi hører folk fortelle at de allerede har gjort det, sier Abed Ayoub fra American-Arab Anti-Discrimination Committee (ADC).

Ayoub er svært kritisk til presidentordren Trump signerte i natt.

- Trump-administrasjonen diskriminerer folk basert på nasjonal opprinnelse, religion og etnisitet, sier Abed Ayoub i ADC.

- Tar avstand

Norges Røde Kors frykter at USAs utlendingspolitikk kan sende signaler til andre land om at det er greit å ikke gi beskyttelse til mennesker som trenger det.

- Denne typen uttalelser er alvorlige og noe vi tar avstand fra. Mange personer i verden er på flukt og har behov for beskyttelse. Når USAs president går ut og sier at man ikke vil gi denne beskyttelsen, er det meget alvorlig, sier Mads Harlem, leder av folkerettsseksjonen i Norges Røde Kors, til NTB.

– Land som Libanon, Tyrkia og Jordan har allerede tatt inn mange. Det er en grense for hvor mange de kan hjelpe, og derfor må andre land stille opp, sier Harlem til NTB.

OMFATTENDE PROSJEKT: Hvis USAs nyvalgte president Donald Trump får viljen sin vil han bygge en mur langs grensen til Mexico for å hindre flere migranter fra å komme inn i USA. CNN har regnet ut hvordan muren skal løses, hvor lang tid arbeidet vil ta og hva prosjektet vil koste. Ifølge deres eksperter kan Trump akkurat rekke å bygge en mur under sin... Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media