USA har brukt 24 milliarder kroner på å bombe IS. Men terrorgruppa står like sterkt

- Et år med USA-ledet boming har ikke svekket terroristene.

BOMBET I FILLER:  Mellom september i fjor og januar i år ble den syriske grensebyen Kobani lagt i ruiner under et angrep fra terrorgruppa IS. Det lyktes kurdiske styrker å drive terrorgruppa ut av byen ved hjelp av amerikanske luftstyrker, men i det store og hele står IS fortsatt like sterkt i Syria som de gjorde for ett år siden. Det samme gjelder Irak. Foto: Vadim Ghirda / AP Photo / NTB Scanpix
BOMBET I FILLER: Mellom september i fjor og januar i år ble den syriske grensebyen Kobani lagt i ruiner under et angrep fra terrorgruppa IS. Det lyktes kurdiske styrker å drive terrorgruppa ut av byen ved hjelp av amerikanske luftstyrker, men i det store og hele står IS fortsatt like sterkt i Syria som de gjorde for ett år siden. Det samme gjelder Irak. Foto: Vadim Ghirda / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Operasjonen mot terrorgruppa Den islamske stat (IS) startet 8. august i fjor og siden har amerikanerne brukt 9,2 millioner dollar hver dag på kampen mot IS.

Det blir rundt 24 milliarder kroner totalt (per 18. juni 2015). Har IS blitt svakere etter ett år med bombing?

- Nei, det har de ikke. De er ikke svakere enn de var i fjor sommer, men de er heller ikke sterkere enn de var for et halvt år siden, sier kommandørkaptein Per Christian Gundersen ved Forsvarets høgskole til Dagbladet.

- ISIL står fortsatt like sterkt, sier forsker Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute til Dagbladet. 

Like store Tyrkia har nå valgt å gå inn i krigen i Syria og kan ifølge NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg være et viktig bidra i kampen mot IS.

For på mange måter kjemper USA fortsatt i motvind. Ifølge det amerikanske forsvarsdepartementet har IS bare tapt 25 til 30 prosent av sine territorier i Irak siden august 2014. Med det mener de at IS ikke kan operere fritt der lenger. 

IS' innflytelsesområde i Syria er derimot like stort som før.

- De siste månedene har IS de sett noe tilbakegang i områdene nord for Bagdad, som at de mistet Tikrit, men de er veldig tilpasningsdyktige. De angriper der de anser forsvaret å være for svakt, og trekker seg ut når et område blir for vanskelig å holde, sier Gundersen til Dagbladet.

60 land bomber Terrorgruppa kom inn i Irak fra Syria i starten av juni i fjor og tok på kort tid store områder - og noen av Iraks største byer. Over 60 land er med på den USA-ledede koalisjonen som kjemper mot IS i Irak. Norge trener opp kurdiske og irakiske styrker som kjemper mot IS. Amerikanerne bomber fra lufta. I tillegg bomber gulf-landene og USA IS i Syria.

TERRORENS OMRÅDER:  De beige områdene er steder hvor terrorgruppa IS har innflytelse i Irak og Syria. De oransje områdene er steder de tidligere har hatt, men hvor de ikke lenger kan operere fritt. Foto: Det amerikanske forsvarsdepartementet
TERRORENS OMRÅDER: De beige områdene er steder hvor terrorgruppa IS har innflytelse i Irak og Syria. De oransje områdene er steder de tidligere har hatt, men hvor de ikke lenger kan operere fritt. Foto: Det amerikanske forsvarsdepartementet Vis mer

Likevel står IS stort sett like sterkt som de gjorde i fjor. Amerikanerne varslet at de skulle ta tilbake Iraks nest største by Mosul i løpet av våren, men Mosul er fortsatt IS' nest viktigste og sterkeste by.

- Du klarer ikke å vinne en krig bare ved hjelp av luftmakt, sier Gundersen.

Det vanskelige Syria En oversikt fra amerikanske myndigheter viser at de har bombet og ødelagt 90 tanks, 2000 bygninger og 325 kjøretøy (HMMWV-er) som tilhørte IS siden august i fjor. I Irak har de fått støtte av bakkestyrker, mens Syria har vært vanskeligere.

- Denne ambisjonen amerikanerne hadde med å trene opp syriske opprørsstyrker, har vært relativt mislykket. De fleste opprørsgruppene ser Assad som den største fienden, ikke IS, sier Gundersen til Dagbladet.

Dermed har ikke angrepene i Syria vært like effektive. De har like store områder nå, som da de kom på hele verdens radar for ett år siden.

- Luftangrepene har gjort det vanskeligere for IS å flytte tyngre materiell og har ødelagt en del infrastruktur. Men det holder jo ikke. Skal de slå IS, må de ha støtte fra styrker på bakken. Og det er jo problematisk i Syria, sier Gundersen til Dagbladet.

Om bakkestyrker Den nyeste utviklingen er altså at Tyrkia har valgt å gå inn i Syria, både mot terrorgruppa IS og mot kurdiske PKK. Det er heller ikke uproblematisk. For amerikanerne støtter de kurdiske styrkene i Nord-Syria.

-  Per nå er det bare kurderne som en kan støtte direkte med luftmakt. Amerikanerne er en alliert av tyrkerne, men støtter kurderne, som tyrkerne nå bomber. Jo mer amerikanerne støtter den kurdiske kampen, jo mer problematisk vil Tyrkia synes det er, sier Gundersen til Dagbladet.

Tyrkias nye kamp Han tror likevel, som både Stoltenberg og utenriksminister Børge Brende, at Tyrkia sitt inntog i Syria for å bekjempe IS, vil bidra positivist.

- Tyrkia er en militær stormakt i Midtøsten og har store styrker, både bakkestyrker og luftstyrker. Jeg vil si at Tyrkias inntog i Syria er til det bedre og vil bidra positivt, sier Gundersen.

DETTE HAR AMERIKANERNE BOMBET:  Det amerikanske forsvarsdepartementet oppgir at de har ødelagt 98 tanks og over 2000 bygninger som tilhørte IS siden i fjor. Foto: Central Command
DETTE HAR AMERIKANERNE BOMBET: Det amerikanske forsvarsdepartementet oppgir at de har ødelagt 98 tanks og over 2000 bygninger som tilhørte IS siden i fjor. Foto: Central Command Vis mer

Amerikanske Institute for the study of war tror Tyrkias inntog og økte innsats vil bidra til å stoppe fremmedkrigerne som strømmer inn til Syria. Det da kombinert med bomming fra USA-ledede styrker og motstand fra lokale opprørsgrupper i Syria.

- Det kan stoppe strømmen av fremmedkrigere, krigerne som er en viktig kilde til forsterkninger, selvmordsbombere og legitimitet som et globalt kalifat, skriver ISW i sin rapport.

Dette er partene i Syria-krigen

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer