USAS POSISJON SVEKKET: - De fleste utlendinger mener lite er forandret etter at Obama tok over Det hvite hus, ifølge ledende forskere. Foto: AFP  PHOTO/Jim WATSON/Scanpix
USAS POSISJON SVEKKET: - De fleste utlendinger mener lite er forandret etter at Obama tok over Det hvite hus, ifølge ledende forskere. Foto: AFP PHOTO/Jim WATSON/ScanpixVis mer

- USA har dårlig innflytelse på verden

Ifølge ledende, amerikanske statsvitere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

USAs posisjon i verden er blitt svekket de siste ti årene, konkluderer ledende amerikanske statsvitere i en ny rapport.

Rapporten er utarbeidet av Foreningen for amerikanske statsvitere og de påpeker at oppslutningen har økt noe etter president Barack Obamas bestrebelser på å gjenvinne USAs anseelse i verden.

- Men når det gjelder politikken som føres, mener de fleste utlendinger at lite er forandret, og at USA fortsatt har dårlig innflytelse på verden, heter det i rapporten.

Rapporten antyder også at denne trenden kan være langvarig og bli vanskelig å snu.

Det er i Europa og Midtøsten at USA har mistet mest anseelse. Forskerne mener dette henger sammen med at en egen europeisk identitet er i ferd med å vokse fram, og at tette bånd til USA ikke er en del av denne identiteten.

USAs rykte i Midtøsten ble først og fremst ødelagt av krigen i Irak, selv om enkelte arabiske regimer er mer positive til USA enn det de kan uttrykke offentlig.(NTB)