SPIONER I UKRAINA: Ifølge USAs utenriksminister John Kerry har russerne spioner i Øst-Ukraina. Her er pro-russere, noen av dem i uniform, i et av de okkuperte bygningene i Donetsk i Øst-Ukraine. Foto: EPA/NTB Scanpix
SPIONER I UKRAINA: Ifølge USAs utenriksminister John Kerry har russerne spioner i Øst-Ukraina. Her er pro-russere, noen av dem i uniform, i et av de okkuperte bygningene i Donetsk i Øst-Ukraine. Foto: EPA/NTB ScanpixVis mer

- USA har fanget opp telefon-samtaler som avslører at Moskva har spioner i Ukraina

USAs utenriksminister John Kerry i hemmelig møte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var under et lukket møte med Den trilaterale kommisjon i Washington at USAs utenriksminister John Kerry hevdet at det finnes bevis for at Russland trekker i trådene i Øst-Ukraina, melder Daily Beast.

- Tar ordre fra Moskva Det amerikanske nyhetsnettstedet har fått tak i et lydopptak av Kerrys uttalelser, der han forteller at USA har fanget opp telefonsamtaler mellom spioner i Ukraina og Putins folk i Moskva.

- Etterretningen har fanget opp samtaler der etterretningsoperatører (spioner) tar ordre fra Moskva. Vi vet nøyaktig hvem som gir disse ordrene, og vi vet hvor de kommer fra, sier Kerry i opptaket.

Kerry gikk ikke nærmere inn på hvilken russisk tjenestemann som er involvert, men mener opptaket beviser at Russland bevisst står bak uroen i Øst-Ukraina - og lyver om det.

- Det er ikke en tilfeldighet at noen av de som var på Krim og i Georiga nå befinner seg i Øst-Ukraina, sier Kerry.

Dette er også en påstand ukrainske myndigheter har kommet med. Blant annet har de kommet med det de hevder er  fotobevis på at uniformerte separatister kalt «grønne menn» er russiske spesialsoldater.

Dagbladet har imidlertid avslørt at bildene ikke viser det ukrainske myndigheter hevder. Ukrainske myndigheter innrømmet overfor Dagbladet at de ikke har sjekket autentiteten på bildene før de ble levert som bevis til blant annet OSSE, FN og USA. Skylder på ukrainerne Amerikansk UD har gjort forsøk på å kvele saken ved å påstå at nettstedet har feiltolket Kerry og at han viste til ukrainsk etterretning. Men dette indikerer han ikke i lydopptaket til Daily Beast.

Talskvinne Jen Psaki sa under en pressekonferanse at Kerry har kommet med liknende uttalelser offentlig basert på ukrainsk etterretning tidligere.

Kerry sa følgende torsdag:

- Etterretningsmiljøet forteller meg at Russlands etterretningstjenester og spesialsoldater spiller en aktiv rolle i destabiliseringen i Øst-Ukraina. Ukrainerne har fanget opp samtaler fra kjente russiske agenter og separatister i Ukraina.

- Klarer å fange opp russerne Daily Beast skriver at det trolig var den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA som fanget opp samtalen, og at det kan bety at amerikanerne har funnet en måte å fange opp kommunikasjon blant russiske militære styrker.

I mars ble det amerikanske etterretningsmiljøet tatt på senga da Russland tok jerngrep om Krim, ifølge Wall Street Journal.

Amerikanerne bruker i så fall overvåkningsflyet RC-135 Rivet Joint til å fange opp kommunikasjonen, ifølge Daily Beast. Flyet er en militær versjon av Boeing 707 og er modifisert med en rekke sensorer.

Tilsynelatende lytter russerne også på samtalene mellom ukrainske og vestlige tjenestemenn. For noen måneder ble nemlig en samtale mellom den amerikanske UD-toppen Victoria Nuland og USAs Ukraina-ambassadør Geoffrey Pyatt lekket.

I samtalen sa Nuland blant annet «Fuck the EU».

Amerikansk etterretning tror Russland fanget opp samtalen og lekket den på nettet, ifølge Daily Beast.

FANGET OPP SAMTALE: USAs utenriksminister John Kerry kom med informasjon om at USA hadde fanget opp en samtale under et hemmelig møte i Washington. Foto: AFP Photo/NTB Scanpix
FANGET OPP SAMTALE: USAs utenriksminister John Kerry kom med informasjon om at USA hadde fanget opp en samtale under et hemmelig møte i Washington. Foto: AFP Photo/NTB Scanpix Vis mer