Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA har fått et offisielt språk

Og ja, det er engelsk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Immigrasjonsdebatten ruller for fullt i USA om dagen, i anledning en totalrenovering av landets immigrasjons-lovgivning. Som en del av endringene har Senatet nå vedtatt en lov som en gang for alle slår fast at «engelsk er det offisielle språket i USA».

Loven har splittet Sentatet i to, i hoved-sak langs partilinjene. Bare ni av demokratene i Senatet stemte for loven, mens bare én av republikanerne stemte mot.

Loven konstaterer at innbyggerne i USA ikke har rett til å motta informasjon og tjenester fra myndighetene i andre språk enn engelsk. 

Riktignok må loven godkjennes av Kongressen og underskrives av president George W. Bush før den er gyldig. I så fall blir den USAs første språklov - og et stort tilbakesteg for integrasjons-politikken, ifølge kritikere. 

- Rasistisk
En av disse er senator John McCain, som for tiden driver vervekampanje for å bli republikanernes kandidat ved presidentvalget i 2008. Han mener loven kan virke støtende for de mange amerikanerne som snakker andre språk enn engelsk, som spansk, portugisisk eller persisk.

- Den gir inntrykk av at alle andre språk er ekskludert, sier McCain.

- Selv om det trolig ikke er intensjonen, er denne loven rasistisk. Jeg mener den er rettet mot befolkningen som snakker spansk, sier Harry Reid, som representerer demokratene i Senatet, til avisen The Age.

Ifølge den amerikanske nettavisen CNS mener lovens tilhengere at engelsk som offisielt språk er ønsket av flertallet i befolkningen, også av dem som opprinnelig har et annet morsmål.

- Dagens avstemning lyttet til stemmene fra flertallet av amerikanerne, som mener det engelske språket er en vesentlig del av det å være amerikaner, sa Mauro Mujica, formann i lobbygruppen U.S. English, like etter at Sentatet hadde vedtatt loven.

NY LOV: Senatorene her ved Capitol Hill har vedtatt en lov som gjør engelsk til det offisielle språket i USA.
MOTSTANDER 2: Senator Harry Reid mener loven er rasistisk.
MOTSTANDER: Senator John McCain er blant mindretallet som stemte mot språkloven.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media