Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- USA har fått sitt cyber-Pearl Harbor

Obamas tidligere sikkerhetsrådgiver om hackerangrepet som kan ha ført til at Donald Trump i dag blir president.

OBAMAS MANN:  Thomas E. Donilon var Nasjonal sikkerhetsrådgiver for president Barack Obama fra 2010 til 2013. På World Economic Forum diskuterte han cyberkrigføring med blant annet David Rothkopf (t.h.).  Foto: Tore Bergsaker
OBAMAS MANN:  Thomas E. Donilon var Nasjonal sikkerhetsrådgiver for president Barack Obama fra 2010 til 2013. På World Economic Forum diskuterte han cyberkrigføring med blant annet David Rothkopf (t.h.).  Foto: Tore Bergsaker Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DAVOS (Dagbladet): Når Donald Trump i dag innsettes som president i USA så kan det være det direkte resultatet av et cyber-angrep.

- Det er den tanken vi må tørre å tenke i dag, sier David Rothkopf redaktør av det velrenomerte magasinet «Foreign Policy».

På Davos-konferansens siste dag sitter han i et panel og diskuterer cyber-krigføring sammen med blant annet president Barack Obamas tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver, Thomas E. Donilon.

Det er et mørkt bilde de tegner opp, der en fremmed makt har angrepet USA med det våpenet som amerikanske sikkerhetstjenester nå mener utgjør den aller største trusselen mot landet.

- Vi kan ikke vite sikkert om dette angrepet endret utfallet av valget. Det vi vet sikkert er at en fremmed makt angrep oss. USA har fått et cyber-Pearl Harbor, sier Donilon.

Han viser til det overraskende angrepet i 1941 som trakk USA inn i 2. verdenskrig.

- Cyber-angrep utføres av grupper som er private, men støttes av stater. I Russland har du noen grupper som er nesten like gode som stater på dette, og de er åpenbart forbundet med staten.

Nekter

Trump har blitt orientert av etterretningsorganisasjonene og har nølende akseptert at Russland sto bak angrepet på epost-serveren til Det demokratiske partiet. Men Trump har avvist fullstendig at hackingen påvirket valgresultatet.

- Sannheten er at det er høyst mulig at dette var avgjørende. Spørsmålet er om disse cyber-angrepene endret hundre tusen stemmer i tre stater. Alle er fryktelig redd for den analysen, sier Rothkopf.

OBAMA OM TRUMP: Obama snakker om sitt beste råd til Trump under sin siste pressekonferanse 18. januar. Video: CNN Vis mer

Og fra i dag er det Donald Trump som skal lede an i kampen mot det USAs etterretningssjef James Clapper beskriver som den strørste trusselen landet står overfor

- Et annet spørsmål er hvordan USA, som verdens ledende teknologiske stormakt, kan lede an i arbeidet med å forsvare seg mot denne type angrep når landet ledes av en president som selv oppfordret til slike angrep, og senere kanskje ble valgt på grunn av et cyber-angrep, sier han.

Billig

I nyere tid er det tre typer våpen som alle utgjør stor fare og som nesten hvem som helst kan skaffe seg. Hjemmelagede miner, droner og datamaskiner til cyber-angrep.

- Dette er tre ekstremt farlige og dødlige våpensystemer som har det til felles at alle kan skaffe seg det om de har vilje til det, sier Moises Naim, tidligere venezuleansk handelsminister og direktør i Verdensbanken.

Han sier at det store problemet med cyber-sikkerhet er at de som blir angrepet holder helt kjeft. Det er pinlig at du ikke hadde nok sikkerhet og private selskaper frykter søksmål fra kunder og aksjeeiere for at de ikke har tatt sikkerheten alvorlig nok.

- Hadde alle varslet om angrepene hadde det vært mye lettere å lage forsvarsverk. Hvis en hacker-teknologi ble ubrukelig et kvarter etter at du prøver det ut første gang, hadde veldig mye kunne blitt stoppet, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling