USA har fem krigsfanger

Fem krigsfanger fra kampene i Afghanistan befinner seg nå på et amerikansk krigsskip.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både Osama bin Laden og Talibans leder Muhammad Omar er tilsynelatende fortsatt på frifot etter to måneders krig. De afghanske styrkene som samarbeider med USA, har tatt en rekke krigsfanger, men også latt nøkkelmenn slippe fri så langt. Amerikanerne må foreløpig nøye seg med fem fanger.

Fangene er brakt til krigsskipet «USS Peleliu», opplyste Pentagon mandag. Pressetalsmann Richard McGraw ville ikke navngi krigsfangene.

Australier

Men regjeringen i Australia bekrefter at David Hicks, en 26 år gammel australier som ble tatt til fange mens han kjempet på Talibans side, er overlevert til amerikanerne og fløyet til skipet.

Det har lenge vært kjent at amerikaneren John Walker (20) er tilfangetatt. Tilsynelatende beholder USAs allierte selv kontroll over al-Qaida-fangene fra arabiske land, Sudan og Afghanistans nordlige naboland. Enten fordi de ønsker å ta hånd om dem på sin måte, eller fordi USA finner det mest bekvemt å overlate dem til lokal justis.

Forsvarsminister Donald Rumsfeld sier at han kjenner til 30 eller 31 krigsfanger i nærheten av Tora Bora, fjellområdet der det har pågått intens bombing de siste ukene. Rumsfeld opplyser at han er ukjent med fangenes identitet og derfor ikke vet om det er framtredende medlemmer av terrororganisasjonen blant dem.

Hvis USA finner spesielt interessante personer blant forbundsfellenes fanger, vil man trolig be om å få dem overlevert så de kan avhøres i fangeleiren amerikanerne bygger ved Kandahar.