<strong>KUNSTIG ØY:</strong> Dette bildet viser hvordan kinesiske mudderprammer pumper opp store mengder sand og bygger en kunstig øy over korallrevet Mischief Reef i Sør-Kinahavet. Foto: U.S. Navy/Reuters/Scanpix
KUNSTIG ØY: Dette bildet viser hvordan kinesiske mudderprammer pumper opp store mengder sand og bygger en kunstig øy over korallrevet Mischief Reef i Sør-Kinahavet. Foto: U.S. Navy/Reuters/Scanpix Vis mer

USA: Har funnet artilleri-våpen på Kinas kunstige øyer

- Urovekkende utvikling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): På de fem kunstige øyene som Kina bygger blant rev og skjær i det omstridte havområdet Spratly i Sør-Kina-havet, er det nå blitt oppdaget et større våpen-artilleri, hevder amerikanske myndigheter.

Ifølge Independent er det flere uker siden amerikanerne gjorde funnet.

Senator John McCain sier i dag at utviklingen er urovekkende.

- Vi skal ikke ha noen konflikt med Kina, men vi kan ta i bruk enkelte tiltak som kan bidra til at Kina ikke viderefører denne typen aktivitet, sier han.

- Vil bli fordømt - Utviklingen øker nødvendigheten av å gjøre kineserne innforstått med at disse handlingene er i strid med folkeretten og at handlingene vil bli fordømt, fortsetter han.

Uttalelsen kommer etter at det onsdag ble kjent at Kina i et strategi-dokument blant annet skriver at Beijing «garantert vil gå til motangrep dersom de blir angrepet», skriver Independent.

Talskvinne ved det kinesiske utenriksdepartementet, Hua Chunying, sier at hun ikke har noen informasjon om at det finnes et våpen-artilleri på noen av øyene, melder Reuters.

Offisiell advarsel Bakgrunnen for det stadig kaldere klimaet mellom de to økonomiske supermaktene er Kinas ekspansjon i Sørkinahavet - en ekspansjon USA gjentatte ganger har belyst ved hjelp av overvåkningsdroner og satellittbilder.

Tidligere denne uka kom den statskontrollerte kinesiske avisa Global Times med følgende advarsel til USA i forbindelse med det stadig mer anstrengte forholdet:

«En krig mellom Kina og USA i Sørkinahavet er uunngåelig - og intensiteten i disse trefningene vil være høyere enn det folk vanligvis forstår som friksjon. Vi vil ikke ha en militær konflikt med USA, men om den kommer er det noe vi vil akseptere».

Kommentaren kom samme dag som Kina sendte en offisiell advarsel til amerikanerne om at de må slutte å sende spionflyene sine over området for å sikre seg bilder, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

- Plass til flystripe Ifølge amerikanske regjeringskilder er en av de konstruerte øyene stor nok til at Kina kan anlegge en flystripe som vil vil kunne ta imot de fleste av Kinas taktiske og militære fly.

USAs forsvarsminister Ash Carter har tidligere bedt staben sin om å utrede mulighetene for å sende marineskip og overvåkingsfly til øygruppa. Faren ved dette er at områdets skjøre maktbalanse - som involverer en rekke asiatiske stater - blir forrykket, med åpen konflikt som ytterste konsekvens.

<strong>-UROVEKKENDE:</strong> Senator John McCain sier i dag at utviklingen på de kunstige øyene i Sørkinahavet er urovekkende.

- Vi skal ikke ha noen konflikt med Kina, men vi kan ta i bruk enkelte tiltak som kan bidra til at Kina ikke viderefører denne typen aktivitet, sier han. 
Foto: Halvor Elvik/Scanpix
-UROVEKKENDE: Senator John McCain sier i dag at utviklingen på de kunstige øyene i Sørkinahavet er urovekkende. - Vi skal ikke ha noen konflikt med Kina, men vi kan ta i bruk enkelte tiltak som kan bidra til at Kina ikke viderefører denne typen aktivitet, sier han. Foto: Halvor Elvik/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer