BARNEEKTESKAP: Naila Amin vokste opp i New York, og ble tvangsgiftet i Pakistan da hun var 13 år gammel, og søkte oppholdstillatelse for ektemannen, som da var dobbelt så gammel som henne. Foto: AP / NTB Scanpix
BARNEEKTESKAP: Naila Amin vokste opp i New York, og ble tvangsgiftet i Pakistan da hun var 13 år gammel, og søkte oppholdstillatelse for ektemannen, som da var dobbelt så gammel som henne. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

Tvangsekteskap

USA har godkjent tusenvis av barneekteskap

- Det ødela livet mitt. Tenker de ikke?

Tusenvis av søknader fra menn som ønsket å hente barn- og ungdomsbruder til USA, har det siste tiåret blitt godkjent. Det viser en rapport fra Senatets komité for indre sikkerhet, som ble lagt fram fredag.

Den har kartlagt hvordan store smutthull i det amerikanske lovverket har utsatt tusenvis av mindreårige for barneekteskap i USA.

Fra 2007 til 2017 godkjente immigrasjonsmyndighetene flere tusen søknader om barneekteskap. De yngste var helt nede i 13-årsalderen.

- Passet ødela livet mitt

Ofre for smutthullene forteller at det å ha et amerikansk pass, kombinert med lovverket, bygger oppunder praksisen. Nadia Amin (26) er opprinnelig fra Pakistan, men er oppvokst i New York.

Hun har dobbelt statsborgerskap, og ble tvangsgiftet i hjemlandet da hun var 13 år gammel, til en mann som var dobbelt så gammel som henne. Hun måtte søke oppholdstillatelse i USA for ektemannen.

- Passet mitt ødela livet mitt. Jeg ble som et pass for ham, sier hun til nyhetsbyrået Associated Press

- Jeg var bare et barn. Hvorfor var det ingen røde flagg som ble heist? Ser ikke de som behandler søknadene på dem? Tenker de ikke?

KRITISK: Naila Amin er kritisk til hvordan myndighetene behandler søknadene. Hun mener varsellampene bør lyse når de ser aldersforskjellen i dokumentene. Foto: AP / NTB Scanpix
KRITISK: Naila Amin er kritisk til hvordan myndighetene behandler søknadene. Hun mener varsellampene bør lyse når de ser aldersforskjellen i dokumentene. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Helt i tråd med lovverket

Systemet fungerer altså som følger: En person med amerikansk statsborgerskap kan søke om oppholdstillatelse for sin forlovede eller ektefelle fra et annet land. Immigrasjonsmyndighetene krever ingen juridisk godkjenning, eller godkjenning fra foreldrene.

I vurderingen av søknadene tas det utgangspunkt i hvorvidt ekteskapet er lovlig i søkernes hjemland, dernest om det er lovlig i staten der søkeren holder til. De fleste stater har som en hovedregel 18 år aldersgrense, men alle har rom for unntak, påpeker rapporten.

l løpet av perioden var det 5 556 godkjente søknader fra voksne som søkte oppholdstillatelse for mindreårige, og 2 926 godkjente søknader fra mindreårige som søkte oppholdstillatelse for voksne.

I nesten alle tilfellene var jenta den yngste parten i forholdet. De yngste var som nevnt 13 år gamle. I 28 av sakene var mennene over 50 år gamle.

Blant eksemplene nevnes en 71 år gammel mann, som i 2013 fikk innvilget søknaden om å hente sin 17 år gamle kone fra Guatemala. I 2011 fikk en 14 år gammel jente også innvilget søknaden om å hente sin 48 år gamle mann fra Jamaica.

- Indikerer et problem

Rapporten konkluderer med at USA samtidig som de jobber for å hindre barneekteskap i andre deler av verden, er med på å tilrettelegge for praksisen innenfor sine egne grenser.

- Det indikerer et problem, et smutthull som må lukkes, sier den republikanske senatoren Ron Johnson, som er formann i komiteen for indre sikkerhet, til Associated Press.

Plan Norge, som jobber målrettet for å forebygge barneekteskap, er skuffet over funnene.

- Barn skal få lov til å være barn. At mindreårige blir brukt for å få opphold er selvfølgelig uakseptabelt og burde vært unngått, skriver generalsekretær, Kari Helene Partapouli, i en mail til Dagbladet.

Hun skriver videre at det er viktig at rapporten følges opp gjennom en absolutt aldersgrense på 18 år for inngåelse av ekteskap i samtlige stater.