- USA har ikke opplysninger om at IS-leder er såret

Vil ikke bekrefte IS-påstander etter flyangrep.

SKAL VÆRE SKADD: Abu Bakr al-Baghdadi er skadd etter at amerikansk bombeangrep på fredag. Foto: NTB scanpix
SKAL VÆRE SKADD: Abu Bakr al-Baghdadi er skadd etter at amerikansk bombeangrep på fredag. Foto: NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USA har ingen etterretning som skulle tyde på at IS' toppleder Abu Bakr al-Baghdadi ble såret i luftangrepene i helgen, ifølge kilder i Washington, melder NTB i kveld. 

Abu Mohammad al-Adnani, talsmann for Den islamske stat (IS) bekreftet i dag på på sin Twitter-konto at terrorgruppas leder og verdens kanskje farligste mann, Abu Bakr al-Baghdadi, ble skadd i et amerikansk bombeangrep.

- Ingenting har endret seg
På spørsmål fra nyhetsbyrået Reuters om Twitter-kontoen som søndag hevdet at Baghdadi ble såret, svarer representanter for amerikanske myndigheter at deikkekan bekrefte hvorvidt Baghdadi i det hele tatt befant seg i en av de ti bilene som ble bombet.

De anonyme kildene påpeker at «ingenting har endret seg» siden i går, da det amerikanske forsvaret opplyste at det var uklart hvorvidt om Baghdadi var til stede da USAs militærfly angrep en bilkolonne nord for Mosul fredag.

USA øker nå sin inntats mot IS kraftifg, og sender 1500 nye soldater til Irak.
- Luftangrepene har vært veldig effektive for å svekke IS sin kapasitet, og for å bremse framgangen de har hatt, sa president Obama til CBS i dag

Ifølge Expressens Kassem Hamadé, som først gjenga meldinga, skriver al-Adnani at IS «ber til Gud om at han kommer seg raskt».

- På toppen
Jihadist-lederen ble født i byen Samarra nord for Bagdad i 1971 og har utdanning innen islam-studier ved et universitet i hovedstaden. 

- Han var aktiv i al-Qaida i Irak, forløperen til IS. Vår vurdering er at det ikke er strid om lederskapet i ISIL. Det er en hierarkisk organisasjon med ham på toppen, og et lederskap som lojalt følger opp de beskjedene som han gir. I sånne organisasjoner blir man leder ved kombinasjonen av ideologisk, religiøs lojalitet, og ved å dokumentere følgene av operasjoner han har vært involvert i og beordret, sa generalløytnant Kjell Grandhagen, leder for E-tjenesten, til Dagbladet i august.