DEN ISLAMSKE STAT: Et medlem av IS veiver med en IS-flagg i Raqqa i 2014. 17. oktober i år erklærte Syrias demokratiske styrker (SDF) seier over IS i Raqqa. Foto: REUTERS/Stringer/NTB Scanpix
DEN ISLAMSKE STAT: Et medlem av IS veiver med en IS-flagg i Raqqa i 2014. 17. oktober i år erklærte Syrias demokratiske styrker (SDF) seier over IS i Raqqa. Foto: REUTERS/Stringer/NTB ScanpixVis mer

Den islamske stat (IS):

USA har ikke oversikt over amerikanske IS-krigere

FBI har ikke konkrete tall på hvor mange som har overgitt seg, blitt drept, eller hvor mange som fortsatt ikke er gjort rede for.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er ikke gjort rede for store deler av de amerikanske IS-krigerne, noe som skaper frykt for at disse kan returnere til USA ubemerket, ifølge Fox News.

Den islamske stat (IS) har lyktes i å få mange til å dra fra sine trygge hjemland til fordel for slagmarkene i Irak og Syria. Ifølge Fox News har mer enn 40 000 fremmedkrigere fra mer enn 110 land reist for å kjempe både før og etter erklæringen av kalifatet i 2014.

Spesielt etter tapet av Mosul og Raqqa har frykten økt for at jihadister vil forsøke å vende tilbake til sine hjemland, skriver Fox News.

JUBEL OG GLEDE: USA-støttede syrere har tatt over IS sitt hovedsete Raqqa. Video: Scanpix/Cnn Vis mer

15 prosent har returnert
Soufan Center er et uavhengig sikkerhetsfirmaet som jobber for å øke bevisstheten om globale sikkerhetsproblemer i USA og rundt om i verden. En ny rapport herfra viser at minst 5600 borgere fra 33 land har returnert hjem, og at dette står for om lag 15 prosent av fremmedkrigerne.

Rapporten konkluderer også med at 129 amerikanske krigere har klart å forlate landet, men kun sju skal ha kommet hjem igjen.

I 2015 estimerte den amerikanske regjeringen at omtrent en av fem amerikanske fremmedkrigere hadde blitt drept. Men per dags dato er det ikke noe nøyaktig tall på hvor mange som har blitt drept og hvor mange som kan ha flyktet til andre land.

Vanskelige å spore opp
En talsmann for FBI forteller til Fox News at å spore opp de utenlands som har kjempet i konflikten er vanskelig og at de ikke har konkrete tall på hvor mange som har overgitt seg, blitt drept, eller hvor mange som fortsatt ikke er gjort rede for.

Men FBI kan bekrefte at 300 amerikanere har «reist eller forsøkt å reise til Syria og Irak for å delta i konflikten».

Av de 5000 innbyggerne i EU som dro til Irak og Syria, skal angivelig kun en fjerdedel ha reist hjem igjen. I Storbritannia skal 425 av 850 krigere ha kommet hjem, og det samme skal 400 av Russlands 3417 krigere gjort.

Omkring 5000 krigere skal ha forlatt Sentral-Asia til fordel for IS. Kun ti prosent har returnert, ifølge rapporten.

Når det gjelder norske tall, så har rundt 100 personer reist fra Norge for å kjempe for IS. Ifølge PST har cirka 40 personer returnert.

Soufan-rapporten påpeker også at en gruppe faller utenfor definisjonen av «returnerende krigere»: De som blir stoppet på vei til Syria eller Irak.

Medlemmer av denne gruppen vil utgjøre et spesielt problem ettersom de har motivert seg selv til å bli med i kalifatet, men kun ender opp med frustrasjon. De vil ha all entusiasmen til en ny rekrutt, men vil ikke oppleve virkeligheten i kalifatet.

- Mange vil fortsette
Midtøsten-ekspert Knut S. Vikør tror ikke at tap av IS-territorier som Mosul og Raqqa fører til at mange fremmedkrigere vil vende hjem umiddelbart.

EKSPERT: Midtøsten-ekspert og professor ved univeristetet i Bergen Knut S. Vikør. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
EKSPERT: Midtøsten-ekspert og professor ved univeristetet i Bergen Knut S. Vikør. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

- Det er fortsatt kamper, mange vil fortsette i andre områder, sier Vikør til Dagbladet.

Han forteller at i mange land har sikkerhetspoliti prøvd å få kontroll over hvem disse fremmedkrigerne er.

- Enten så vet man hvem de er og de blir stanset av politiet, eller så vet man ikke hvor de har blitt av. Det er en sak for politiet og myndighetene. Jeg legger til grunn for at norske myndigheter stort sett kjenner til navn og tilholdssted på norske fremmedkrigere, det er ingen grunn til å tro noe annet, sier Vikør.

Avhengig av motivasjon
- Det er forskjellige nivåer på fremmedkrigerne. De som er mest motiverte for å slåss vil nok slåss så lenge de kan, før de eventuelt blir drept. Det er andre områder i Irak og Syria hvor det fortsatt er kamper og mange av dem som var i Raqqa og Mosul vil heller dra videre for å fortsette kampene.

Så er det de som ikke er fullt så motivert, som har blitt lokket med tanken om å leve i en, etter sine oppfatninger, islamsk idealstat. Noen av disse vil nok prøve å komme seg bort fra en tapt kamp.

- Det er avhengig av motivasjon. Det vi har sett er at mange som har kommet tilbake fra disse områdene er lei av hele greia og har fått illusjonene sine ødelagt.

Det er større sannsynlighet for at disse forsøker å returnere hjem.

Krigernes skjebne
Det vi vet om fremmedkrigernes skjebne er at de stort sett er de siste som er igjen for å kjempe videre.

- De har ingen lokale plasser å dra til, de kan ikke bare reise opp i fjellene eller reise til familien slik syriske og irakiske soldater kan gjøre. De kjemper til siste slutt, de som er ideologisk motivert, sier Vikør.

Han legger til at man kan regne med større tapstall blant de utenlandske krigerne enn lokale.

- Det har vært rapporter om at amerikanske militære myndigheter har antydet overfor sine allierte at fremmedkrigere som er amerikanske statsborgere ikke skal bli tatt til fange. Blir de tatt til fange blir de et juridisk problem for USA. Det er rett og slett enklere om de faller i kamp, forteller Vikør.

I Norge har deltakelse i IS vært straffbart siden 2013, og i overkant 30 personer er siktet for IS-deltakelse.

- Det er ulovlig, de blir stilt for retten. Slik er det i andre land også, regler som gjør at de kan stille fremmedkrigere som vender tilbake til rette for det de har gjort, sier Vikør.