- USA har ikke peiling

Hosni Mubarak gir USA skylden for økt ekstremisme i Midtøsten.

KRASS KRITIKK AV USA:Hosni Mubarak (t.h) skal ha snakket med den tidligere israelske ministeren Binyamin Ben-Eliezer på telefon dagen før han sa fra seg makta i Egypt. Her skal han ha omtalt USA i krasse ordlag, og mener at den økte ekstremismen i regionen er USAs skyld  Foto: REUTERS/Gil Cohen Magen
KRASS KRITIKK AV USA:Hosni Mubarak (t.h) skal ha snakket med den tidligere israelske ministeren Binyamin Ben-Eliezer på telefon dagen før han sa fra seg makta i Egypt. Her skal han ha omtalt USA i krasse ordlag, og mener at den økte ekstremismen i regionen er USAs skyld Foto: REUTERS/Gil Cohen MagenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagen før Hosni Mubarak gikk av som president i Egypt lettet han sitt hjerte i en telefonsamtale til den tidligere israelske ministeren, Binyamin Ben-Eliezer.  

- Han sa var krass i sitt ordlag om USA, sier Ben-Eliezer ifølge Reuters. 

Mubarak kritiserte USA og det han beskrev som USAs søken etter demokrati i Midtøsten:

 - Han gav meg ei lekse om demokrati, og sa: «Vi ser at demokratiet i USA ledet til Iran og Hamas i Gaza - dette er skjebnen til MidtØsten», gjenfortalte Ben-Eliezer.  

Egypt har i en årrekke vært en nær alliert av USA, men Mubarak skal ha uttrykt stor skuffelse over USAs rolle i Midtøsten: 

 - Mulig de snakker om demokrati, men de har ikke peiling på hva de snakker om. Resultatet blir mer ekstremisme og radikalt islam, skal Mubarak ha sagt i den 20 minutters lange samtalen.  

Ba Mumbarak lytte til folket USA var tidlig ute og støttet det egyptiske folket, og ba Mubarak om å lytte til deres krav.

I en tale i januar ba president Barack Obama myndighetene i landet om å gjennomføre politiske reformer.  

- Det som trengs nå, er konkrete skritt som fremmer rettighetene til det egyptiske folket, sa Obama i sin tale.

Etter som trykket økte i Egypt, skal USA har vært inne og drøftet forslag om Mubaraks adgang med høytstående egyptiske tjenestemenn.

 I en tale i går sa Obama at han fremdeles ønsket å være en god venn av det egyptiske folket:  

- Egypt vil aldri bli det samme igjen, sa Obama i talen.    

Snøballeffekt I telefonsamtalen med Ben-Eliezer skal også Mubarak ha ytret bekymring for hva som vil skje etter hans avgang:  

- Jeg vil ikke la meg overraske om du i fremtiden vil se mer ekstremisme og radikalt islam og flere forstyrrelser - dramatiske endringer og store omveltninger, skal Mubarak ha sagt.  

- Han hevder snøballeffekten av sivil uro ikke vil stanse i Egypt, og uroen vil ikke hoppe over noen arabiske land i Midtøsten eller i Gulfen, fortalte Ben-Eliezer. 

 Israel gikk tidligere ut og støttet Mubarak - og ba Vesten dempe kritikken mot ham. Israel mente at Vesten ikke vurderte sine reelle interesser da man støttet Mubaraks avgang.  

Israelerne frykter at Mubaraks avgang kan føre til at det muslimske brorskapet vil komme til makten, og at de vil kansellere fredsavtalen landene i mellom fra 1979.    

- Verdig avslutning   I samtalen skal også Mubarak gitt uttrykk for at han ønsket en verdig avslutning på sitt liv som president:  

- Han gjentok setningen: «Jeg har tjent mitt land, Egypt, i 61 år. Vil de likevel at jeg skal flykte? Jeg flykter ikke. Vil de kaste meg ut? Jeg vil ikke gå. Hvis nødvendig, så vil jeg bli drept her», gjenfortalte Ben-Eliezer. 

Mubarak trakk seg i går kveld fra makten.

De første meldingene gikk ut på at han flyktet til feriepalasset sitt i Sharm el-Sheik, mens Al Jazeera i dag kunne melde at han har søkt tilflukt i De forente arabiske emirater.   

APPLAUDERTE FOLKET: USAs president Barack Obama talte i går om situasjonen i Egypt. Obama applauderte det egyptiske folket etter at Mubarak sa fra seg makten etter massive protester fra folket.  Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS
APPLAUDERTE FOLKET: USAs president Barack Obama talte i går om situasjonen i Egypt. Obama applauderte det egyptiske folket etter at Mubarak sa fra seg makten etter massive protester fra folket. Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS Vis mer