USA har jaget ham i 28 år - gjemmer seg i Sverige

David A. Hemler er en av det amerikanske flyvåpenets mest ettersøkte.

PÅ RØMMEN:I 28 år har desertøren David A. Hemler vært en av det amerikanske flyvåpenets mest ettersøkte. På hjemmesiden deres har de lagt ut et bilde av hvordan 49-åringen kan se ut i dag.
PÅ RØMMEN:I 28 år har desertøren David A. Hemler vært en av det amerikanske flyvåpenets mest ettersøkte. På hjemmesiden deres har de lagt ut et bilde av hvordan 49-åringen kan se ut i dag.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 1984 deserterte den 21-årige amerikanske soldaten David A. Hemler fra flybasen 6913th Electronic Security Squadron i Augsburg, Tyskland. Han haiket, og kom til slutt til Sverige via København. I de nesten 30 åra som har gått, har han bodd og jobbet i Stockholm, skaffet seg kone, tre barn og en stilling i en statlig virksomhet, skriver den svenske avisa Dagens Nyheter.

Selv ikke hans nærmeste familie i Sverige har kjent til bakgrunnen hans. Etter at han forlot Tyskland har 49-åringen heller ikke hatt kontakt med familien sin i USA. De vet ikke engang at han er i live.
 
Nytt navn Egentlig hadde Hemler bare tenkt å bli en ukes tid i Stockholm. Men åra gikk og han ble stadig mer knyttet til Sverige.

- Jeg fant på en historie om at jeg hadde rømt fra mine foreldre som reiste mye rundt, men ble ikke trodd. Jeg jobbet på hamburgerrestauranten Clock og i eldreomsorgen. I 1994 tok jeg fatt på studier på universitetet og fikk en veldig bra utdanning, forteller han til avisa.

Hos skattemyndighetene er David A. Hemler registrert med ukjent statsborgerskap. Ifølge papirene er han født i Zürich og innvandret til Sverige i januar 1986. Det nye navnet sitt  - som han ikke vil avsløre -fant han ved å sette sammen fornavnet fra én kamerat og etternavnet fra en annen. 

I USA risikerer desertører dødsstraff, men det er ikke ofte dette har skjedd. Det er snart 70 år siden en desertør ble dømt til døden i USA forrige gang.

Har meldt seg Hemler har sendt en e-post og fortalt om seg selv til flyvåpenets etterforskningsenhet Air Force Office of Special Investigations, Afosi. Hjemmesiden deres har han besøkt «tusen ganger de siste 20 åra», hevder han overfor Dagens Nyheter. Afosi har lagt ut et bilde av hvordan Hemler kan se ut i dag.

- Jeg har vært inne på siden med de mest etterlyste, klikket på navnet mitt og kikket på bildene av meg selv fra videregående skole. Det er det eneste bildet jeg har hatt tilgang på fra livet mitt før jeg dro til Sverige. Det ligger også et bilde der av hvordan jeg kunne se ut som 49-åring, en veldig kjekk kar. De hadde ikke så stor tiltro til min ideologi, men desto større til mitt utseende, sier han.

Fra Afosi fikk Hemler svar for fire uker siden: «Dette er ikke et spørsmål vi håndterer hver dag, vi må diskutere hva vi skal gjøre». Etter det har han ikke hørt noe mer.  
Han har også kontaktet amerikanske myndigheter og fortalt hvor han oppholder seg. Advokaten hans tror oppholdstillatelsen i Sverige uansett ligger fast.

- Jeg håper jeg ikke får mer enn et par uker i fengsel, sier 49-åringen.