Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- USA har knekket koder som beskytter eposter og banktransaksjoner

Og skal ha fått IT-selskaper til å bevisst legge inn sikkerhetshull.

NY AVSLØRING: USAs etterretning har knekket mange av kodene som beskytter krypterte eposter, banktransaksjoner og annen privat kommunikasjon på nettet, ifølge dokumenter lekket av varsleren Edward Snowden. Foto: AP / The Guardian / NTB scanpix
NY AVSLØRING: USAs etterretning har knekket mange av kodene som beskytter krypterte eposter, banktransaksjoner og annen privat kommunikasjon på nettet, ifølge dokumenter lekket av varsleren Edward Snowden. Foto: AP / The Guardian / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs etterretning har knekket mange av kodene som beskytter krypterte eposter, banktransaksjoner og annen privat kommunikasjon på nettet, ifølge dokumenter lekket av varsleren Edward Snowden.

Etterretningsorganisasjonen National Security Agency (NSA) skal ha klart å skaffe seg tilgang til kryptert kommunikasjon på ulike måter.

Såkalte superdatamaskiner brukes til å knekke kodene med rå datakraft, ifølge dokumentene som avisene The Guardian og New York Times samt nettstedet ProPublica har fått tilgang til.

Men NSA skal også ha klart å få IT-selskaper til å legge inn hemmelige sikkerhetshull i tjenestene og produktene sine.

Disse «bakdørene» kan senere brukes til å tappe informasjon fra nettsteder som hevdes å være sikre.

Hvor ofte IT-selskapene gjør dette frivillig, og hvor ofte de får rettslige pålegg om å legge inn sikkerhetshull, er ikke kjent. I ett av de lekkede dokumentene heter det at NSA prøver å få både amerikanske og utenlandske selskaper til å velge tekniske løsninger som gjør dem «mulige å utnytte».

NSA samarbeider angivelig tett med den britiske etterretningsorganisasjonen Government Communications Headquarters (GCHQ) for å få tilgang til ulike typer kommunikasjon på nettet.

Både New York Times og ProPublica er blitt oppfordret av etterretningsfolk til ikke å offentliggjøre de nye opplysningene. Begrunnelsen var at utenlandske «mål» kan gå over til nye krypteringsløsninger og andre måter å kommunisere på hvis NSAs metoder avsløres.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media