Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- USA har kopiert al-Qaidas logikk

Derfor har ikke amerikanerne lykkes i Irak, mener Nupi-forsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fem år etter invasjonen spør alle seg: Hvor lenge skal denne krigen vare og hvor lenge må amerikanerne bli værende i Irak?

Det grunnleggende spørsmålet er imidlertid: Hva gikk galt?

Dagbladet.no spurte Reidar Visser, Nupi-forsker og redaktør for Irak-nettstedet www.historiae.org. Og han er nettopp kommet hjem fra en foredragsturné om Irak i USA.

- Da krigen var erklært over, hvordan så du for deg at okkupasjonen og overgangen til irakisk styre ville bli?

- At hovedutfordringen ville være å få i stand en overgang til demokrati i et land med betydelige etniske og religiøse spenninger, og at uenighet om grunnloven og føderalismespørsmålet ville bli utfordring nummer en.

- Hvordan vil du oppsummere disse fem årene?

- Al-Qaida-inspirert terror til å dominere Irak-situasjonen mye de første fem årene, og dette førte til en masse avsporinger i forhold til den interne konstitusjonelle prosessen.

- Hva er de største feilene som er begått?

- De største feilgrepene på amerikansk side var at man valgte en logikk som egentlig lignet på al-Qaidas prinsipper: de oppfordret irakerne til å tenke på seg selv som medlemmer av etniske grupper og ikke som irakere. Irak-administrator Paul Bremer gikk i bresjen for denne tilnærmingen. Bruken av etnisk-religiøse kvoter i 2003 var et grunnleggende problem som fikk varige ringvirkninger for den politiske prosessen i Irak.

- Hvordan er forholdet mellom sjiaer og sunnier blitt påvirket av krigen? Og hvordan påvirker denne konflikten krigen?

- Historisk sett har ikke forholdet mellom sjiaer og sunnier vært selve hovedproblemet i irakiske politikk, og den såkalte «borgerkrigen» er i vesentlig grad et resultat av provokasjoner fra ikke-irakiske grupper som al-Qaida.

- I dag ser vi igjen at sunnier og sjiamuslimer samarbeider for en felles stat, og at den reelle motsetningen er mellom en majoritet av irakiske nasjonalister fra alle etniske grupper, og en minoritet av pro-føderale grupper som består av de to største kurdiske partiene samt ett av de mange sjiamuslimske partiene.

VANSKELIG NÆRVÆR: Amerikanske soldater visiterer to irakere etter at de havnet under ild i Mosul, nordvest for Bagdad, tirsdag denne uka. Foto: AP Photo/Maya Alleruzzo/SCANPIX
VANSKELIG NÆRVÆR: Amerikanske soldater visiterer to irakere etter at de havnet under ild i Mosul, nordvest for Bagdad, tirsdag denne uka. Foto: AP Photo/Maya Alleruzzo/SCANPIX Vis mer

- Hva må gjøres i Irak nå for at situasjonen kan bedres og gå i retning av mer stabilitet og fred?

- USA må gi opp sin allianse med det de kaller "moderate" etniske og pro-føderale partier og i stedet innse at majoriteten av det irakiske parlamentet støtter en mer nasjonalistisk, sentralistisk kurs.

- Ved å støtte en grunnlovsrevisjon i en mer sentralistisk retning vil USA kunne få større støtte blant irakerne, de arabiske nabostatene og Tyrkia, og vil kunne ha et bedre grunnlag for å trekke amerikanske styrker ut.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media