USA har kriseregjering i hemmelig bunker

Etter terrorangrepene i USA ble en skyggeregjering utnevnt som kan ta over dersom dagens regjering settes ut av spill. I tida etter angrepene har kriseregjeringen bodd og arbeidet i hemmelige bunkere utenfor Washington.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter terrorangrepene 11. september utnevnte president George W. Bush en skyggeregjering som kan ta over hvis dagens regjering settes ut av spill.

Skyggeregjeringen har i tiden etter angrepene bodd og arbeidet i hemmelige bunkere utenfor Washington, skriver avisen Washington Post i dag.

Bush bekreftet senere på dagen at det er iverksatt tiltak for å sikre at det finnes en regjering hvis Washington skulle bli angrepet.

- Jeg har en forpliktelse som president, min administrasjon har en forpliktelse overfor det amerikanske folk, til å iverksette tiltak som sikrer at det finnes en regjering som fungerer hvis noen skulle lykkes i å angripe Washington.

Det er en av grunnene til at visepresidenten dro til hemmelige oppholdssteder, sa Bush.

Cheney i skjul

Visepresident Dick Cheneys aktiviteter har vært strengt hemmeligholdt de siste månedene. Han har ofte arbeidet på ukjente steder og oppholder seg sjelden på samme sted som Bush.

Kriseplanen ble opprinnelig laget under den kalde krigen på 1950-tallet, og skulle iverksettes hvis USA ble utsatt for et kjernefysisk angrep.

Bare timer etter at de kaprede flyene fløy inn i World Trade Center i New York og i Pentagons bygning i Washington, var den hemmelige reserveregjeringen på plass, ifølge anonyme tjenestemenn i regjeringen.

Frykter atomvåpen

Planen er iverksatt fordi USA frykter at al-Qaida-nettverket kan ha tilegnet seg atomvåpen. Tjenestemennene understreker at det ikke finnes opplysninger om at så er tilfelle, men at planen er en sikkerhetsforanstaltning.

Ifølge avisen Washington Post har Bush utplassert om lag 100 sivile ledere på et hemmelig, underjordisk sted utenfor Washington. Høytstående tjenestemenn fra ulike departementer skifter på å bemanne bunkerne. Vanligvis befinner det seg fra 70-150 personer på stedet, alt ettersom hvilke opplysninger etterretningstjenesten sitter inne med.

(NTB-Reuters)

HAR OPPRETTET KRISEREGJERING: President George Bush har opprettet et ledelsesteam for USA i tilfelle den sittende regjeringen blir drept.<br>Foto: SCANPIX/AP/Chuck Burton
<B>HOLDES I SIKKERHET: </B> Å sikre at det finnes en reserveregjering hvis noen skulle angripe Washington er en av grunnene til at visepresident Dick Cheneys aktiviteter har vært hemmeligholdt de siste månedene, sa Bush.<br>Foto: SCANPIX/AP/John Todd