-  USA har skapt terrormonsteret

Den libanesiske forfatteren Elias Khoury (56) tror ikke på forsikringene til president George W. Bush om at friheten er på frammarsj i Irak. Han ser det motsatte: En blodig borgerkrig som nærmer seg med raske skritt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ELIAS KHOURY

er fortvilet i stemmen. Han mener Midtøsten er blitt slagmarken til det forbannede nye imperiet.

-  Du mener USA?

-  Ja, vi lever med så mye død rundt oss på alle kanter nå at livet er blitt et mareritt. Jeg opplever at jeg lever midt i et mareritt som aldri tar slutt, sier forfatteren som også er journalist og ansett som en av Midtøstens store intellektuelle. Han bor i Beirut, men underviser tre måneder i året i sammenliknende litteratur på New York University.

Khoury er i Oslo for å snakke om sin prisbelønnete roman «Solens port» - en roman som tar for seg det palestinske folkets tragedie ved å lage et fargerikt lappeteppe av historier fortalt gjennom to elskende par og deres venner og familier.

-  Den eneste måten å slåss mot marerittet rundt oss på er å kjempe for menneskelige verdier. Der har litteraturen en viktig rolle, sier mannen som gjennomlevde borgerkrigen i Libanon med våpen i hånd inntil han valgte ord som sitt eneste våpen.

-  En borgerkrig ødelegger mennesker. Det er da man forstår at mennesker kan bli dyr. Og jeg ser bare en fryktelig borgerkrig nærme seg i Irak. Bush-administrasjonen har aldri vært opptatt av frihet og demokrati i regionen. USA slåss ikke for demokrati i hele verden. De slåss for imperial kontroll, sier Khoury.

Han mener amerikanerne selv har skapt terrormonsteret de jakter på i Afghanistan, Irak og andre steder i verden.

-  Etter terrorangrepet på USA 11. september 2001 trodde jeg den rasjonelle reaksjonen ville være å erklære angrepet som en krigsforbrytelse mot menneskeheten. Og at hele verden ville hjelpe USA å stille disse terroristene for en internasjonal krigsforbryterdomstol. Men USA begynte krigen mot terror alene. Først i Afghanistan, og før den krigen var vunnet, åpnet de en annen slagmark i Irak. USA utvidet fronten for militante islamister. Nå ser vi resultatene med redselsfull halshogging og bilbomber som dreper sivile, sier han.

KHOURY HAR INGEN

høye tanker om Saddam Hussein. Han har selv kjempet sammen med irakiske motstandere av Saddam mot diktaturet i Irak. Den gangen var det ingen støtteerklæringer fra USA, minnes han.

Khourys teori er at krigen i Irak er et ledd i amerikanernes globale strategi hvor ønsket om å kontrollere Europa og Kina er vesentlig. Først og fremst ved å kontrollere Midtøstens oljeforekomster.

-  Og så er det palestinerne. Konflikten er meget komplisert og meget enkel. Det handler faktisk om å ha to stater. Så banalt er det. Men USA støtter de religiøse, fascistiske fundamentalistene ved å støtte israelske bosettinger på Vestbredden. Bosettere som har en religiøs begrunnelse for å okkupere andres land. Lager man en religiøs stat, vil religionen spise sine innbyggere. Religion bygger på myter, og myter er ikke historie. Myter kan gi grunnlag for fascisme, sier Khoury.

-  Hvorfor sporet Oslo-avtalen av?

-  Jeg tror to hendelser var vesentlige. Da den jødiske nybyggeren Baruch Goldstein for ti år siden skjøt vilt på 800 knelende mennesker i moskeen i Hebron, ble 61 mennesker drept, sier han til Dagbladet.

RABIN NØLTE

med reaksjoner, og hans nøling ga nybyggerne et tegn som legitimerte bosettingene. Året etter ble Yitzhak Rabin myrdet, og Shimon Peres gjorde strategiske feil som ga Likud makta. Likud var mot Oslo-avtalen fra starten av og ville ødelegge fredsprosessen. Da Ehud Barak overtok og forhandlet med president Bill Clinton på Camp David, gikk det ikke bedre. Barak har også vært mot Oslo-avtalen, og løsningen på Vestbredden kunne ikke godtas av Arafat.

-  Hva er din oppfatning av Yassir Arafats rolle nå?

-  Arafat er en historisk leder og Fatah er den eneste sekulære (ikke religiøse) gruppe i den muslimske verden. Ødelegger USA den sekulære kampen, ødelegger de det palestinske folkets sjanser til å skape en demokratisk stat. Arafat er korrupt på mange måter, men han er ingen forræder, sier han.

Khoury mener at uten USAs voldsomme press vil mulighetene til å velge nye ledere være sterkere til stede.

HISTORIEFORTELLER: Den libanesiske forfatteren Elias Khoury besøkte Oslo i går for å snakke om sin roman «Solens port».