USA har startet luftangrepene mot IS

Det opplyser Pentagon.

HAR SLUPPET BOMBER:  Amerikanske F/A-18-fly har sluppet bomber på over 200 kilo mot mobilt artilleri tilhørende den islamistiske gruppen IS; tidligere kjent som ISIS. Det opplyser Pentagon. Foto:  AFP PHOTO/US NAVY/Joshua Card
HAR SLUPPET BOMBER: Amerikanske F/A-18-fly har sluppet bomber på over 200 kilo mot mobilt artilleri tilhørende den islamistiske gruppen IS; tidligere kjent som ISIS. Det opplyser Pentagon. Foto: AFP PHOTO/US NAVY/Joshua CardVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet). USA har startet luftangrepene mot ISILs artilleri i Irak, opplyser Pentagon.

Angrepet skal ha vært rettet mot den kurdiske hovedstaden Erbil.

Ifølge det amerikanske forsvarsdepartementet brukes det mot artilleri som har angrepet de kurdiske styrkene som forsvarer byen.

To amerikanske F/A-18-fly har sluppet bomber på over 200 kilo mot mobilt artilleri, opplyser Pentagons talsmann John Kirby.

På en pressekonferanse i natt sa president Barack Obama at han har gitt grønt lys for å bombe målrettede luftangrep mot sunnimuslimske ytterliggående opprørere kjent som ISIL, men som nå kaller seg Den islamske staten (IS),  i Irak.

ISIL har rykket fram i Iraks kurdiske region i nord denne uka, blant annet byen Sinjar, som flere tusen mennesker har flyktet fra, og kurdiske ledere har anmodet både USA og Nato om å støtte troppene deres i kampen mot IS fra lufta. Før dette har regionen vært den mest stabile i Irak og har samarbeidet med USA.

Obama gjorde klart at han ville forhindre et folkemord mot yezidiene, en religiøs minoritet i den nordlige delen av landet. Opptil 40 000 personer som tilhører folkegruppen har søkt tilflukt i fjellene utenfor Sinjar.

I tillegg åpnet han for å iverksette flyangrep hvis IS nærmer seg den kurdiske hovedstaden Arbil, hvor det befinner seg et betydelig antall amerikanere. Blant annet huser byen amerikanske militærrådgivere og diplomater.

Det er her det nå meldes om amerikanske luftangrep, noe som kan tyde på at IS kan ha rykket framover mot kurderhovedstaden. Den brutale gruppa har skaffet seg kontroll over store områder i Irak og Syria.

Det er to år siden USA trakk sine styrker ut av Irak, og Obama var i natt klar på at USA ikke har planer om å sende bakkestyrker inn i det krigsherjede landet.

- Jeg vil ikke tillate USA å bli dratt inn i en ny krig i Irak, sa han.

(Saken blir oppdatert)

STARTET BOMBING:   Pentagon sier er dag at USA har startet bombing av IS i Irak, noe president Barack Obama i natt varslet at han hadde gitt klarsignal til. Foto:   REUTERS/Larry Downing
STARTET BOMBING: Pentagon sier er dag at USA har startet bombing av IS i Irak, noe president Barack Obama i natt varslet at han hadde gitt klarsignal til. Foto: REUTERS/Larry Downing Vis mer