USA-hatet vokser

Bombene som dundrer over Bagdad har en enorm effekt på Midtøstens innbyggere. Hatet vokser fra time til time.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AMMAN (Dagbladet): - Hadde du vært amerikaner, hadde du fått en kniv i ryggen, får Dagbladet vite under en demonstrasjon i Amman.

Siden krigen mot Irak startet, har stemningen i Midtøsten blitt stadig hissigere, til tross for at demonstrantene risikerer arrestasjoner, tåregass og juling fra sine lands politi.

- Våre brødre og søstre i Irak blir drept med kaldt blod av amerikanerne. Vi vil vise vår protest på fredelig vis, men jordanske myndigheter tenker mer på å forsvare USA og Israel enn oss og irakerne, raser økonomistudenten Najwan Bana (20).

Av med slørene

Plutselig skyter de jordanske politimennene tåregassgranater mot studentmassen. De kommer springende mot oss med køllene hevet. Studentene gjemmer seg på universitetsområdet. Ei tid etter trekker politiet seg ut, og studentene kommer lurende tilbake.

- Vi er livredde politiet. Da vi demonstrerte mot Israel for et år siden, slo de oss til blods og dro slørene av hodene våre. Ei gravid jente ble dyttet i bakken og mistet barnet, forteller ingeniørstudenten Hanah Bashir (21).

Diktatur

Siden krigen startet, har det vært 55 demonstrasjoner i Jordan. Innbyggere er arrestert, og minst et titall personer er skadd i møte med eget politi. Ifølge Jordans statsminister Ali Abu Al Ragheb er det imidlertid ingen grunn til bekymring: «Demonstrasjonene er fredelige, og er bare et bevis på at det er demokrati og frihet i Jordan,» sier han på en pressekonferanse i Amman i går.

Møtet med demonstrerende jordanere de siste dagene viser et annet bilde. Vestlige medier har fått ødelagt kamera og filmer av politiet, som ikke vil at verden skal se protestene.

I flyktningleiren Bakaa jaktet politiet på unge steinkastere med pistoler.

Økende skepsis

- Først skal vi kjempe mot våre egne diktatorer. Deretter skal vi ta amerikanerne, sier en demonstrant og forsikringsagent i 30-åra.

En annen endring de siste dagene er en økende skepsis mot vestlige. For fire dager siden ble vi helst møtt med smil under protestene. De siste dagene har Dagbladet blitt beskyttet av demonstranter slik at ikke fiendtlig innstilte jordanere tar oss for å være britiske eller amerikanske.

- Mange klarer ikke å se forskjell på nordmenn og amerikanere. Hatet er stort nå, og en amerikaner risikerer en kniv i ryggen, sier en av våre påpassere.

Skjelver

Arabiske ledere over hele Midtøsten er nervøse. Deres innbyggere er rasende over at myndighetene tillater amerikanerne å bruke landene som militærbaser. Siden krigen startet har tre jemenitter mistet livet i demonstrasjoner. Over tusen mennesker er arrestert i Jordan, Egypt, Yemen og Saudi-Arabia, og de ikke-demokratiske arabiske regimene mister fotfeste i befolkningen.

- Guds vrede vil gå ut over enhver soldat og enhver regjering som hjelper amerikanerne. Også de arabiske, forteller en mannlig økonomistudent til Dagbladet.

At protestene i Midtøsten vil fortsette, er hevet over tvil.

USA-HAT: Hatet mot amerikanerne og koalisjonen mot Irak vokser i Midtøsten, som her i Amman i Jordan, der sinnene er på kokepunktet.