USA hedret sine falne med storslagne seremonier. Nå er seremoniene avslørt som juks

- Det er en stor løgn.

HEDRES. Falne fra Korea-krigen bæres inn på Hickam-basen på Hawaii, der deres minne endelig skal hedres mange år etter krigens slutt. Men seremoniene er slett ikke det de gir seg ut for å være, avslører NBC News i dag. Foto: Wikimedia Commons
HEDRES. Falne fra Korea-krigen bæres inn på Hickam-basen på Hawaii, der deres minne endelig skal hedres mange år etter krigens slutt. Men seremoniene er slett ikke det de gir seg ut for å være, avslører NBC News i dag. Foto: Wikimedia CommonsVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det amerikanske forsvaret er kjent for å legge mye prestisje på flotte seremonier for hjemkomsten til soldater som har mistet livet i Vietnam, andre verdenskrig eller under Korea-krigen.

Bildene av de ærverdige seremoniene er velkjente for de fleste:

Kistene bæres ut av et militært fly, US Marines står stramt oppstilt i paradeuniform, signalhornblåsere hedrer de falne med en fanfare, mens pårørende og militære ledere møtes i sorg foran en pyntet kiste i hangaren på en militær flyplass.

Men ifølge NBC News er seremoniene egentlig bare juks.

Iscenesatt Seremoniene avholdes gjerne flere uker etter at liket virkelig er blitt fraktet hjem, melder NBC.

Flyene der marinesoldater bærer kista ut er slett ikke fløyet direkte inn med liket, slik det gis inntrykk av, men blir hentet fram og parkert på et egnet sted for å skape dramaturgi.

I flere tilfeller er det sågar blitt brukt fly som ikke er flyvedyktige lengre, og som måtte bli tauet manuelt til stedet der seremonien skulle avholdes.

Avsløringen får en rekke tidligere soldater til å rase.

- En stor løgn En rekke soldater ved Pearl Harbor-Hickham-basen på Hawaii betegner ifølge The Times opplegget som «en stor løgn». På denne basen avholdes det slike seremonier fire ganger i året.

Jesse Baker (81), som kjempet for US Air Force både under Andre verdenskrig og Korea-krigen, sier ifølge avisa at avsløringen er urovekkende:

- Jeg aner ikke når de sluttet å være ærlige og begynte med dette Mikke Mus-opplegget, men den som tok den avgjørelsen bør finne seg en ny jobb et helt annet sted, sier Baker - som selv har møtt fram på over 50 slike seremonier, for å hedre medsoldater, sier Baker.

Pentagon bekrefter Pentagon innrømmer i en pressemelding at det er riktig at seremoniene er regissert.

- Det har hendt en rekke ganger at det i slke seremonier er brukt fly som er satt på bakken. Operative hensyn styrer tilgjengeligheten på operative fly. Før likene av falne soldater kan legges i en kiste og hedres med en seremoni, må de sendes til et laboratorium for en obduksjon og bekreftelse av ID.

Pentagon insisterer imidlertid at alle de falne soldatene hedres «kort tid» etter at de ankom landet.

USA har mistet omkring 7000 soldater i krigene i Afghanistan og Irak.

STRAM GIVAKT: Soldater står oppstilt ved det som skal være kistene til falne fra Korea-krigen. Flere tidligere soldater raser mot avsløringene mot slike seremonier. Foto: Wikimedia Commons
STRAM GIVAKT: Soldater står oppstilt ved det som skal være kistene til falne fra Korea-krigen. Flere tidligere soldater raser mot avsløringene mot slike seremonier. Foto: Wikimedia Commons Vis mer