USA: Hemmelig atomprogram i Syria

Skulle hjelpe Nord-Korea.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Korea hjalp Syria med et hemmelig atomprogram «som ikke hadde fredelige hensikter», hevder USA, som dermed skjerper atompresset mot Nord-Korea.

I en uttalelse fra Det hvite hus heter det at det påståtte syriske atomprogrammet var farlig og potensielt destabiliserende.

- Vi har gode grunner til å tro at reaktoren ikke var ment for fredelige formål, sier Dana Perino, talskvinne for Det hvite hus.

Syrias ambassadør i USA avviser beskyldningene som latterlige.

Det hemmelige atomsamarbeidet fortsatte også etter at israelske kampfly ødela en angivelig atomreaktor i Syria i september 2007, heter det i et amerikansk etterretningsdokument.

- Vi er overbevist om at Nord-Korea hjalp Syria med hemmelig atomaktivitet både før og etter reaktoren ble ødelagt, heter det i dokumentet, som ble gitt ut til journalister i Washington torsdag kveld.
Atomforhandlinger
Den velregisserte presentasjonen av etterretningsopplysningene i Washington kan ha til hensikt å øke presset på Nord-Korea til å gi ut en fullstendig oversikt over sine kjernefysiske aktiviteter, slik de skulle gjort etter sekslandsavtalen.

Ifølge avtalen om nedbygging av Nord-Koreas atomanlegg skulle de ha gitt fra seg en slik oversikt innen 31. desember. Pyongyang sier de har fortalt det som er å fortelle, men USA er slett ikke fornøyd.

Dana Perino sier USA uansett er innstilt på å fortsette sekslandsgruppens arbeid. Men det er ulike meninger mellom ekspertene om hvilken virkning USAs etterretningsopplysninger vil ha for de fortsatte forhandlingene.


Klar til drift
Den angivelige atomreaktoren var klar til å settes i drift da den ble ødelagt i et israelsk flyangrep høsten 2007. Israel gjennomførte angrepet på egen hånd, uten å få klarsignal fra USA, sier en høytstående amerikansk embetsmann.

Ifølge USAs etterretningsmateriale var det snakk om en reaktor som ikke var konstruert for å produsere strøm, men derimot plutonium til atomvåpen.

USA: Hemmelig atomprogram i Syria

Reaktoren bærer mange likhetstrekk med Nord-Koreas reaktorer, heter det i materialet. I tillegg skal nordkoreanske atomeksperter ha vært på hyppige besøk i Syria, også i området der reaktoren ble bygd.

Israel gjorde videoopptak av anlegget noen uker før angrepet. Opptaket ble vist for medlemmer av den amerikanske kongressen torsdag.


- Latterlig
Syrias ambassadør i USA karakteriserer opplysningene som latterlige og meningsløse, og hevder Syria aldri har hatt noe atomprogram.

- De har kalt meg inn til møte i utenriksdepartementet og vist meg satellittfoto av en bygning i ørkenen, som de hevder er et atomanlegg. Dette er akkurat samme historie som med Irak og masseødeleggelsesvåpnene. Det er bevist at denne administrasjonen tidligere har fabrikkert løgner, sier Imad Moustafa til CNN.

NTB

ATOMREAKTOR?: Det mener USA.
AVSLØRT?: Nord-Korea hjalp Syria med et hemmelig atomprogram «som ikke hadde fredelige hensikter», hevder USA.