Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA henretter flest mindreårige

Siden 1994 har USA henrettet 13 personer som var mindreårige da de begikk sine forbrytelser. USA er verst i klassen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge en rapport fra Amnesty International ble til sammen 20 mindreårige henrettet mellom 1994 og 2002. Av disse står USA for 13. I 2003 har én person som var mindreårige da han begikk forbrytelsen, blitt henrettet. Det skjedde i USA.

- USA er det eneste vestlige demokratiet som har dødsstraff, og landet er den store bremseklossen i kampen mot dødsstraff. Derfor er vi fokusert på USA, sier generalsekretær Petter Eide i Amnesty.

- Det mest alvorlige er at USA insisterer på sin rett, og landet bryter med resten av verden, hvor trenden går imot å henrette mindreårige. Hvert år er det også 2-3 land som avskaffer dødsstraff i sin helhet. Så det er en positiv tendens, sier Eide.

Det dårlige selskapet USA befinner seg i, er de sju landene Pakistan, Jemen, Kongo, Nigeria, Saudi-Arabia og Iran. Pakistan og Jemen har hevet minimumsalderen til 18 år, Saudi-Arabia har ikke rapportert om noen henrettelse av mindreårige forbrytere siden 1992, Kongo og Nigeria har henrettet barn i militærdomstoler som ikke følger internasjonale konvensjoner, og Iran benekter at de henretter barn.

HENRETTET: Napoleon Beazlyble henrettet i USA i fjor. Han tok livet av faren til en dommer da han var 17 år.