Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA henretter stadig flere med bare én gift

Praksisen bekymrer eksperter.

DØDSSTRAFF:  38 personer ble henrettet med gift i USA i fjor. Her fra dødskameret ved San Quentin statlige fengsel.  Foto: AP Photo/Eric Risberg
DØDSSTRAFF: 38 personer ble henrettet med gift i USA i fjor. Her fra dødskameret ved San Quentin statlige fengsel. Foto: AP Photo/Eric Risberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 39 dødsdømte fanger ble henrettet i USA i 2013. Av disse ble 38 henrettet med giftinjeksjon viser en oversikt fra Death Penalty Information.
Bare en mann blle henrettet ved elektrosjokk.

Praksis i USA har vært at henrettelsene skjer ved at gift injiseres i de dødsdømte fangene i tre trinn, i en svært spesifisert metode utformet av medisinske eksperter.

Først bedøves den dødsdømte med stoffet thiopental, deretter lammes åndedrettsmusklene med pancuronium bromide og til slutt injiseres kaliumklorid som stopper den innsattes hjerte.

De tre trinnene skal sikre en rask, smertefri død.

Benytter bare ett stoff Denne metoden er imidlertid ikke lenger den vanligste metoden. Oftere og oftere benyttes bare ett stoff, ifølge PolicyMic.

Av de 38 gifthenrettelsene i fjor, var dette tilfellet i 24 av tilfellene.

En av årsakene til at dette har blitt vanlig, er at USA har hatt problemer med tilgangen på stoffene de benyttet i tretrinnsprosedyren.

Når bare ett stoff benyttes, økes sjansen for at noe kan gå galt under henrettelsen betydelig, advarer Orrin Devinsky, neurolog ved Langone Medisinske senter ved New York Univercity overfor PolicyMic.

Dette ble spesielt tydelig da  Romell Broom ble forsøkt henrettet i Ohio i 2009. Etter to timer var han forsatt i live, og henrettelsen ble avbrutt.
Han venter fortsatt på at dødsstraffen skal gjennomføres.

-  Den vanligste tabben er at fangene får for liten dose slik at det ser ut som de ikke puster, mens de i realiteten puster og ikke dør, eller får hjerneskader, men ikke dør, sier Devinsky.

Han sier videre at ved å bruke tretrinnsprosedyren er man i større grad garantert at åndedrettet virkelig stopper, og at ikke en svak pust forlenger perioden det tar før fangen dør.

Vil ikke selge Flere selskaper har ikke villet selge legemidlene som fengslene bruker under gifthenrettelsene.

Selskapet Hospira Inc, som er den eneste produsenten av det tidligere brukte stoffet sodium thiopental, har stengt sin avdeling i North Carolina og flyttet til italia. Italia har ikke tillat at stoffet eksporteres hvis det ikke garanteres at de ikke brukes i henrettelser. 

Flere forsøk fra fengslene på selv å produsere stoffet, ble stoppet av tilsynsmyndighetene i USA.

I Missouri forsøkte de å gå over til en praksis der de dømte ble drept med en overdose propofol. Dette er et stoff som er mye benyttet innen anestesi og det var også stoffet Michael Jackson døde av.

Produsenten av propofol protesterte derimot på dette, fordi de mente praksisen ville føre til sanksjoner fra EU-landene .

Tilpasser selv Flere stater omgår nå problemet ved å tilvirker stoffene selv på en måte som egentlig er beregnet på pasienter som trenger spesielt tilpassede medisiner. Dette gjør at de ikke trenger godkjennelse fra tilsynsmyndighetene.

I Florida og Ohio har de tatt i bruk stoffet midazolam . Når Thomas Knight ved midnatt i dag etter planen henrettes er det dette stoffet som benyttes.

Praksisen vurderes nå av rettssystemet.  William Happ var i oktober i fjor den første som ble henrettet med stoffet.  Det framsto som at han var ved bevissthet i 14 minutter, som er dobbelt så lang tid som det skulle ta, ifølge PolicyMic.