USA herjes av flom

23 døde i flommen som har skylt inn over Midtvesten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Og mer dårlig vær er i vente for staten Ohio, som denne uken har tatt imot århundrets flom. Siden det begynte å regne forrige helg har antallet døde kommet opp i 12, melder avisen New York Times.

– Ikke snilt

Guvernøren i Ohio, Ted Strickland, har erklært unntakstilstand i ni av kommunene i Ohio og bedt de føderale myndighetene om hjelp.

– Moder Natur har ikke vært snill med oss, utalte Strickland ifølge CNN.

Elvene i delstatene Wisconsin, Illinois, Minnesota, Ohio, Oklahoma og Texas har gått over sine bredder, og flere tusen har forlatt sine hjem, melder AFP. Antallet døde i Midtvesten har nå steget til 23. Torsdag krevde stormen sine siste ofre, da en mor og hennes baby døde etter at strømledninger falt ned i vannet.

40 mennesker ble skadet i storbyen Chicago da et tak kollapset under en voldsom storm. Vinden rev opp trær og kraftledninger. Ingen av de fikk livstruende skader.

To stormer forenes

Uværet begynte for en uke siden da den tropiske stormen Erin økte i styrke mens den passerte over Oklahoma og Texas. Meteorologene hadde håpet at Erin ville miste mye av sin kraft når den kom til Midtvesten. I stedet ble den forent med et annet stormsystem som forårsaket jordras, flom og syv dødsfall i Minnesota. Disse to stormene har økt i styrke og dumpet opptil 20 centimeter med regn i de allerede oversvømte elvene i Midtvesten.

UNDER VANN: Flere stater i Midtvesten har opplevd enorme regnmengder denne uken. Antallet døde har steget til 23. Her fra byen Findley i Ohio. Foto:MATT SULLIVAN/Reuters
UNDER VANN: Flere stater i Midtvesten har opplevd enorme regnmengder denne uken. Antallet døde har steget til 23. Her fra byen Findley i Ohio. Foto:MATT SULLIVAN/Reuters Vis mer

Hetebølge i sør

Samtidig har en hetebølge i de amerikanske Sørstatene gjort vondt verre. I Tennessee ble det rapportert om 13 dødsfall, mens Alabama hadde over et dusin, skriver AFP. Det har vært rekordhete denne måneden, i byen Athens i Georgia var temperaturen opp i 38 grader i hele 13 dager. Vanligvis har man kun hatt én dag i august med slike temperaturer.

Heten har vært så uutholdelig at guvernøren i Tennessee, Phil Bredesen, har gitt økonomisk støtte til folk med lav inntekt slik at de kan kjøpe luftkjøleanlegg og vifter.

USA herjes av flom
MER I VENTE: En mann snakker i mobiltelefonen mens vannet synker i hovedgata i Findley, Ohio. Men meteorologene spår mer dårlig vær for denne delstaten.