SYRIA: 92 personer, over 30 av dem barn, døde i det antatte kjemiske angrepet i Syria i april. Angrepet blir sett på som det verste i historien. Analytiker tror krigen kan nå nye høyder, dersom et liknende angrep skjer igjen. Foto: AFP / NTB Scanpix
SYRIA: 92 personer, over 30 av dem barn, døde i det antatte kjemiske angrepet i Syria i april. Angrepet blir sett på som det verste i historien. Analytiker tror krigen kan nå nye høyder, dersom et liknende angrep skjer igjen. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Krigen i Syria

USA hevder Syria forbereder kjemisk angrep: - Krigen kan eskalere ytterligere

Under det antatte kjemiske angrepet i april døde over 90 personer. Midtøstenanalytiker tror krigen kan nå nøye høyder, dersom det skjer et liknende angrep igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Tidlig tirsdag morgen meldte Det hvite hus at de har «potensielle beviser» for at Syrias president Bashar al-Assad planlegger et kjemisk angrep.

Pentagons talsmann Jeff Davis sa på en pressekonferanse tirsdag at USA har sett «aktivitet» ved Shayrat-flybasen, som «indikerer aktive forberedelser til bruk av kjemiske våpen».

- Trusler uakseptable

SYRIA: Nye videoer fra syrisk og russisk TV viser missilene som treffer flybasen, og flybasen like etter angrepet. Video: AP DV / CNN Vis mer

Det strides imidlertid om dette stemmer. Russland, som er Assad-regimes alliert i krigen, nekter for påstandene. Det samme gjør Syria.

- Vi anser slike trusler mot den syriske regjeringen som uakseptable, sier Kreml-talsmann Dmitrij Peskov tirsdag.

Midtøstenanalytiker for CNN, Rick Francona, fortalte på CNN TV tirsdag natt norsk tid, at flere vil lide, dersom det blir brukt kjemisk våpen.

- Krigen kan eskalere ytterligere, dersom Pentagon har rett, sier Francona og tror krigen vil nå nøye høyder, siden den kommer på et nytt politisk nivå:

- Jeg håper USA presser russerne og iranerne og sier at det Syria planlegger, ikke er greit og vil få alvorlige konsekvenser, sier han.

Tror det stemmer

Forholdet mellom Russland og Syria ble ytterligere styrket tirsdag da den syriske presidenten inspiserte et russisk militærfly. På Twitter skriver Assad-regimet at presidenten prøvde «det nyeste og det beste» flyet.

I Det hvite hus' uttalelse sa de at Assad-regimet «vil betale en høy pris», dersom angrepet blir et faktum.

Ifølge New York Times' kilder, skal ikke uttalelsene som kom fra Det hvite hus, vært godt nok diskutert og informert internt. Ifølge avisas kilder, som er militære tjenestemenn som overvåker operasjoner i Midtøsten, hadde de ingen anelse om Scean Spicer snakket om på pressekonferansen.

På spørsmål fra CNNs nyhetsanker Amara Walker om Francona tror på dette, svarer han følgende:

- Det er vanskelig å si om dette stemmer, for det er mange i Det hvite hus som har sikkerhetsklarering. Men jeg er sikker på at uttalelsen til Det hvite hus er basert på fakta, sier Rick Francona.

I april døde minst 92 mennesker i et antatt kjemisk angrep i Idlib-provisen i Syria. Ifølge Human Rights Watch (HRW) skal det ha blitt brukt saringass, som er en dødelig nervegass.

Den gang reagerte USA med å angripe den syriske flybasen. USA fyrte av 59 Tomahawk-missiler mot luftbasen Al-Shayrat i Homs. Ingen tok på seg ansvaret for angrepet, men FN mente det var Assad-regimet som utførte det kjemiske angrepet.

- Vil føre til massemord

Midtøstenanalytiker for CNN, Rick Francona, tror at USA kommer til å reagere likt, dersom det skjer et kjemisk angrep.

SVÆRT DØDELIG: FN kaller inn til hastemøte og ønsker ny resolusjon etter angrepet, og USA holder Assad ansvarlig. Se de hjerteskjærende scenene fra Idlib-provinsen i Syria, like etter at angrepet fant sted 4. april. Video: CNN / haam News Network, Qasioun News Agency, Syria Civil Defense, SMART Vis mer

- Det er muligheter for at USA kommer til å angripe den iranske eller den russiske basen i Syria dersom det skjer et kjemisk angrep, sier han.

bloggen sin skriver analytikeren at russerne har makt til å overbevise Assad-regimet å ikke bruke kjemiske våpen.

- Kjemiske våpen vil føre til massemord, forårsake panikk blant lokalbefolkningen, føre til internasjonal fordømmelse - og nesten helt sikkert vil det amerikanske militæret angripe i retur, skriver Rick Francona og fortsetter:

- Bashar al-Assad har fått økende politisk og militært støtte fra to av sine nøkkelspillere - Iran og Russland - men det er vanskelig å tro at han vil ty til kjemiske våpen igjen. Jeg håper at russerne gir Assad råd om hvor stor feil dette er.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer