USA hindret billigmedisin

USA klarte i natt å sabotere en avtale som ville sikret fattige land billigere medisiner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA hindret fredag en avtale i Verdens handelsorganisasjon (WTO) som ville åpnet for at fattige land kunne skaffe seg billige medisiner mot epidemiske sykdommer som aids, malaria og tuberkulose. Bare en time før fristen gikk ut ved midnatt meddelte den amerikanske delegaten at USA ikke kunne akseptere teksten som de øvrige 143 landene i forhandlingene var blitt enige om.

USA fryktet at avtalen var for fleksibel og kunne åpne for billigere medisiner mot en lang rekke andre sykdommer uten å ta hensyn til patentrettigheter. Leger uten grenser, som har arbeidet for en avtale om billige medisiner, anklaget de største landene for å ta mer hensyn til den farmasøytiske industrien enn til fattige og syke menneskers behov.

På et ministermøte i Qatar i fjor fikk WTO til slutten av 2002 for å finne en løsning på problemet med at patentbeskyttede medisiner blir for dyre for syke i den tredje verden.

Mange fattige land som ikke har en egen farmasøytisk industri, er interessert i å kjøpe billigere kopier av patentbeskyttede medisiner fra land som India og Brasil, noe som i dag ikke er lov i henhold til internasjonale patentregler.

Delegatene på Geneve-møtet sa de etter all sannsynlighet ville møtes på nytt neste år.

(NTB-Reuters-AFP)