Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- USA hisser til stor-krig

Kina reagerer på Tillersons utspill om å stanse trafikk til øyene de har bygget i Sør-Kina havet. Truer med atomkrig.

VIL NEKTE KINA: Rex Tillerson, mannen Donald Trump har nominert til å bli USAs nye utenriksminister, mener Kina bør nektes å komme til de kunstige øyene de har bygget i Sør-Kina-havet. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avisa China Daily, som er regimets talerør, skriver idag at Tillersons utspill er det samme som å risikere en stor-krig som involverer atomvåpen, skriver The Guardian.

- Klart signal
Det var i senatets utspørring av Donald Trumps kandidat som utenriksminister på onsdag, Rex Tillerson sa at han som utenriksminister ville stanse Kinas bygging av kunstige øyer i Sør-Kina havet.

- Vi må sende Kina et klart signal. Først så må de stanse med bygging av øyene, og så må deres tilgang til de øyene ikke lenger tillates, sa Tillerson. Men han gikk ikke i detalj om hvordan han skulle hindre kineserne tilgang til øyene, som er bygget i strid med internasjonal rett.

Krigserklæring
Tillersons uttalelse var en krigserklæring mot Kina, som har gjort krav om suverenitet, og bygging av kunstige øyer i Sør-Kina havet, til en hjørnestein i sin utenrikspolitikk. Bygging av øyene, og suverenitetskrav over Sør-Kina havet er tung kinesisk symbolpolitikk. Kina har tatt en klarere nasjonalistisk og sjåvinistisk vending etter at Xi Jinping ble partileder og president i 2013. Å skulle nekte kineserne adgang til disse øyene var en krigserklæring. En annen avis, som er kommunistpartiets organ, Global Times, trekker inn Kinas kjernefysiske kort.

- Tillerson bør forberede seg på å ta i bruk kjernefysiske strategier, for å tvinge en stor kjernevåpenmakt til å trekke seg tilbake fra sine territorier, heter det i en leder i avisa. Og så kommer denne forsikringen:

- Kina har tilstrekkelig med besluttsomhet og styrke til at denne sabelraslingen ikke vil lykkes. Med mindre Washington planlegger å starte en stor-krig i Sør-Kina havet, så vil alle andre forsøk på å hindre kinesisk tilgang til øyene være dumskap, tordner avisa.

Lagt seg ut med Kina
Trump har lagt seg ut med Kina på flere områder. Et av hans sentrale valgkampløfter var å innføre en straffetoll på kinesiske varer på 40 - 45 prosent.

Hensikten er - ifølge Trump - å få tilbake amerikanske arbeideplasser, som den påtroppende presidenten mener kineserne har «stjålet». Hvis man tar Trump på alvor så betyr straffetollen en handelskrig mot Kina som kan få store konsekvenser for verdenshandelen.

Trump ble også gratulert med valgseieren i november i fjor av Taiwans president Tsai Ing-wen. Telefonsamtalen ble tatt som en provokasjon i Beijing, og Kina raste over at telefonsamtalen var et brudd på anerkjennelsen av kinesisk enhet og «ett Kina politikken». Det var første gang siden 1979 en amerikansk president hadde snakket med en taiwanesisk president, etter USA tilnærming til Kina på 1970-tallet.

Tillersons «krigserklæring» bidrar heller ikke til forsoning mellom Kina og Trump-leieren.

TRUMP: - Det er skammelig at informasjonen ble sluppet. Jeg så og leste informasjonen, det er alt falske nyheter, sa Donald Trump da han holdt pressekonferanse etter at nyheten om at Russland skal ha kompromitterende personlig informasjon om USAs kommende president Donald Trump ble lekket. Video: CNN Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling