USA holder fanger skjult

USA holder mistenkte innesperret i over tjue fengsler og fangeavdelinger over hele verden. Over halvparten av dem er strengt hemmelige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Mer enn 3000 mistenkte terrorister er blitt arrestert i flere land. Mange andre har fått en annen skjebne. For å si det slik, de er ikke lenger et problem for USA og våre venner og allierte.»

Slik prøvde president George W. Bush å berolige det amerikanske folk i sin tale til folket i februar i fjor.

En rapport fra Human Rights First dokumenterer hvordan USA driver flere titalls fengsler og fangeavdelinger i allierte land i Midtøsten, på øya Diego Garcia, i USA og på amerikanske krigsskip.

Flere enn halvparten av dem er ikke offentlig kjente fengsler.

Saifullah Paracha har sittet innesperret på Bagram Air Force base siden juli i fjor.

Kona og barna vet ikke hvorfor han er innesperret, eller når de kan regne med at han blir løslatt eller brakt for retten.

Forsvant plutselig

I november 2003 skriver han dette til sin familie i et brev formidlet av Røde Kors:

«Jeg ber til den allmektige for deres velferd, helse og lykke. Måtte Allah beskytte dere. I dag etter en stund fikk jeg to av deres brev fra september og oktober, og jeg svarer umiddelbart. Jeg kan bare skrive brev når folk fra ICRC er til stede, og så fort som mulig. Brevene blir undersøkt av amerikanske myndigheter. Dette er grunnen til at det tar tid å nå hverandre ...»

Saif er en pakistansk statsborger som dro til USA for å studere i 1971. I midten av 1980-åra flyttet han med familien til Pakistan. Da han skulle på en forretningsreise til Bangkok i fjor sommer, forsvant han.

Bryter konvensjonen

Fangeleiren for mistenkte terrorister på Guantanamo Bay på Cuba, blir av menneskerettighetsforkjempere sett på som bildet på hvordan USA omgår Genève-konvensjonen i sin behandling av fanger.

I fjor innførte USA begrepet «ulovlig stridende», for å omgå kravene som blir stilt til «krigsfanger» i Genève-konvensjonen. Det var en rapport som møtte motstand internasjonalt, men også innad i Bushs egen regjering. I januar 2002 advarte utenriksminister Colin Powell i et internt notat mot å omgå Genève-konvensjonen:

«Det vil reversere over et århundre med amerikansk politikk og praksis med å støtte Genève-konvensjonen og underminerer beskyttelsen av loven i krig for våre tropper, både i denne spesifikke konflikten og generelt.»

-  Hanskene kom av

I Irak har amerikanske fanger, inkludert Saddam Hussein, status som krigsfanger. Men fangeskandalen i Abu Ghraib-fengselet, der amerikanske soldater ble fotografert mens de torturerer og mishandler irakiske fanger, har gjort det umulig for Bush-regjeringa å si at verden kan stole på at fangene blir behandlet med respekt.

Torsdag innrømmet Pentagon at minst én iraker var blitt holdt fanget i et fengsel utenfor Bagdad uten at Røde Kors ble informert. Det er et klart brudd på internasjonale regler i krig.

Fangen ble holdt hemmelig i sju måneder, og var mistenkt for å tilhøre Ansar al-Islam.

Rapporten fra Human Rights First viser at det ikke er noe enkelttilfelle, og at president George Bush gir grønt lys for brudd på internasjonale konvensjoner i sin krig mot terror.

Tidligere sjef for CIAs kontraterrorisme, Cofer Balck, oppsummerte situasjonen slik ett år etter terrorangrepene på New York og Washington 11. september 2001 (9/11):

«Alt jeg vil si er at det var {lsquo}før' 9/11 og {lsquo}etter' 9/11. Etter 9/11 kom hanskene av.»