USA hyller irakisk regjering

Til tross for skepsis både i FN og Irak har USA full tillit til Iraks nye regjering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utnevnelsen av den midlertidige regjeringen bringer oss ett skritt nærmere oppfyllelsen av drømmene til millioner av irakere, sa president George Bush i dag.

Han vedgikk at det gjenstår mange utfordringer i Irak, ikke minst fra opprørere som har ført en voldelig kamp mot okkupasjonsmakten, men sa samtidig at den nye regjeringen i Bagdad vil bane veien for et fullstendig suverent irakisk styre.

Bush sa at han ikke har vært involvert i arbeidet med å sette sammen regjeringen.

Mens USA kaller Iraks nye regjering «fantastisk» er reaksjonene langt mer dempet blant eksperter som følger situasjonen i landet.

- Ikke perfekt

FNs generalsekretær Kofi Annan sier at løsningen ikke er perfekt, men stiller seg likevel bak den nye regjeringen.

Irakiske analytikere tviler på at regjeringen vil få støtte i befolkningen, og sier at FN-utsendingen Lakhdar Brahimi ikke har hatt politiske muskler til å bane veien for en regjering av kompetente teknokrater.

Den amerikanske presidentens sikkerhetspolitiske rådgiver Condoleezza Rice sier at den nye midlertidige regjeringen «fantastisk».

- Dette er en fantastisk liste, en virkelig god regjering og vi er meget tilfreds med navnene som er kommet med, sa Rice i et møte med journalister tirsdag.

Utenriksminister Colin Powell sa at Brahimi har lagt fram en meget sterk liste.

- Dette er akkurat det vi ønsket at Brahimi skulle gjøre, og han har utført oppdraget meget godt, sa Powell.

Britisk støtte

Storbritannias statsminister Tony Blair slutter seg også til applausen og sier at den nye irakiske regjeringen er den beste og mest rettferdige Irak noen gang har hatt.

- I dag vil irakere se innsettelsen av den mest representative regjeringen landet noen gang har hatt, sa Blairs offisielle talsmann.

- Det er en regjering som ikke er dominert av individer eller grupper, men som representerer landet som helhet, en regjering som vil lede landet fra okkupasjon til uavhengighet, og deretter til demokrati, sa talsmannen, med henvisning til det planlagte valget i januar neste år.

- Vi hilser utnevnelsen av president Ghazi Yawar velkommen, sier Blairs talsmann.

Skepsis

Blant uavhengige irakiske eksperter er det langt mer skepsis til den midlertidige regjeringen.

Sammensetningen er diktert av USA og manipulert av eksilirakere, mener noen av kommentatorene, som sammenligner regjeringen med den administrasjonen Storbritannia innsatte i Bagdad etter første verdenskrig.

Den nye presidenten Ghazi Yawar har bodd i Saudi-Arabia i 15 år, visepresident Ibrahim Jaffari flyktet fra hjemlandet i 1980 og statsministerkandidaten Iyad Allawi reiste i eksil for over 30 år siden. Alle kom tilbake sammen med de amerikanske okkupasjonsstyrkene.

- Hvor kan irakerne godta personer som kom tilbake sammen med okkupantene? Folk som ble torturert og som led (under Saddam Hussein) fortjener disse stillingene, sier Hussein Hafed al-Ukaly ved Senteret for internasjonale studier ved Bagdad-universitetet.

- Hvordan kan disse personene med utenlandske forbindelser tjene befolkningen, spør han.

- Sammensvergelse

Ukaly kaller den nye regjeringen en sammensvergelse mellom FN-utsendingen Brahimi og USAs administrator i Irak, Paul Bremer.

Allawi er blitt knyttet til den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA, og dette er i seg selv nok til å gjøre ham upopulær blant irakerne.

- Denne regjeringen kommer til å mislykkes av samme grunn som det avtroppende styringsrådet ikke lyktes, sier Ukaly.

(NTB)