Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA i flammer

HARRISONBURG (Dagbladet): De verste skogbrannene på 50 år svir av enorme områder vest i USA. Hundrevis av mennesker er evakuert og fem er omkommet. Utslitte brannmannskaper regner ikke med at skogbrannen kan stoppes før i november når regnet og snøen kommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå begynner brannene også å merkes i urbane strøk, med røyk som svir i øynene og veier som stenges. Røyken gir også så dårlig sikt at flytrafikken hemmes flere steder.

Mer enn 20 000 sivile og militære slokkingsmannskaper er i arbeid 24 timer i døgnet, og den amerikanske hæren har nylig sendt tropper til åsene i Idaho for å hjelpe til i kampen mot den rasende ildmuren.

Idaho er så langt den hardest rammede delstaten, men Arizona, New Mexico, California, Colorado, Montana, Nevada, Oregon, Utah, Washington og Wyoming er også rammet av de 70 store skogbrannene så langt.

Antent av lyn

Idahos guvernør Dirk Kempthorne sier at forholdene bare blir verre.

- Sommerens hetebølger er så vidt begynt. Bare høstens temperaturendring vil kunne slokke skogbrannene, sier Kempthorne.

Over tre millioner dekar ligger svartbrente over USAs vestlige delstater etter at lyn har antent områdene som har lidd under stor tørke. For få dager siden var det 75000 lynnedslag i de skogbrannrammede områdene.

- Vi er i naturens jerngrep. Hvis det ikke skjer en mirakuløs værforandring, har vi tøffe tider foran oss, sier den føderale skogvokteren Mike Dombeck.

Segneferdige

Mer enn 600 amerikanske soldater har gått inn i Idahos Burgdorf Junction-område for å avløse segneferdige brannmenn og rydde opp der ilden har herjet. Seks Blackhawk-helikoptre har assistert brannfolkene fra lufta. Kanadiske brannmenn er blitt satt inn i Montana og 500 soldater fra Texas er klar til å rykke inn i området i Idaho, opplyser Dombeck.

I hele sørvestlige Montana er det også en hetebølge i tillegg til skogbrannene, og i Nevada styrtet et helikopter som var med på slokkingen. En person ble drept og tre hardt skadd.

National Interagency Fire Center opplyser at 61932 skogbranner har herjet USA så langt i år og svidd av nesten 15 millioner dekar. I løpet av de siste ti åra har det årlige antall skogbranner vært 53068 og omfattet rundt 7,6 millioner dekar. Skogbrannene i år er de verste på 50 år.

Den amerikanske regjeringen bruker 15 millioner dollar hver dag for stoppe skogbrannene.

FLAMMEHAV: Brannmannskapene kjemper en fortvilt, og mange steder forgjeves, kamp mot flammene.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media