USA i sorg - romferder innstilles

Hele USA var lørdag preget av den tragiske ulykken med romferja «Columbia» som styrtet over Texas. Den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA har innstilt alle planlagte romferder i påvente av en gransking av ulykken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Hele besetningen på sju romfarere omkom.

- »Columbia» er tapt, der er ingen overlevende, sa en alvorlig president George W. Bush da han talte til nasjonen og leste navnene på alle de omkomne, og la til: -Men vi vil fortsette med utforskningen av verdensrommet.

- Alle våre tanker går nå til de pårørende. Dere skal vite at dere ikke er alene i dag, var presidentens ord til de omkomnes familier.

Flagget over Det hvite hus ble firt på halv stang da Bush kom tilbake fra landstedet Camp David noen timer etter katastrofen. Det ble også flagget på halv stang på Kennedy-senteret ved Cape Canaveral der «Columbia» skulle ha landet kl. 15.16 (norsk tid).

President Bush ble orientert om katastrofen bare minutter etter at kontakten med romferja forsvant. Direktør Sean O'Keefe i romfartsorganisasjonen NASA kontaktet Det hvite hus og sjefen for indre sikkerhet, Tom Ridge.

Familiene til de fem mennene og to kvinnene om bord på «Columbia» var samlet for å ta imot sine helter etter 16 døgn i verdensrommet. Men nøyaktig 16 minutter før landing mistet bakkekontrollen ved romfartssenteret i Houston kontakt med romferja.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer