USA inn i Elfenbeinskysten

200 elitesoldater er på vei til landet. Oppdrag: Å redde amerikanske skolebarn som har havnet i kryssilden mellom opprørere og forsvaret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En gruppe opprørske soldater har forskanset seg i Elfenbeinskystens nest største by, Bouaké. I dag rykket forsvaret inn, og midt i kryssilden: Tusenvis av utlendinger, deriblant 160 amerikanske, canadiske og nederlandske skolebarn i alderen fem til 18 år.

Utlendingene har ikke hatt mulighet til å reise fra byen siden torsdag, da underbetalte soldater gjorde opprør mot sitt eget forsvar, melder Expressen.

Ifølge nyhetsbyrået AFP skal kuleregnet bare ha vært noen meter over hodene på de skrekkslagne elevene. Det er imidlertid ingenting som tyder på at noen av barna skal være skadd.

- Selv om stridighetene er helt i nærheten, er det nok utstyr og mat på skolen, sier departementstalsmann Richard Boucher til CNN.

270 drept

Frankrike, som tidligere hadde kolonimakt over landet, har allerede soldater på plass i en av nabobyene. Amerikanske elitesoldater er på vei og EU har fordømt opprøret.

- Så fremt ikke de amerikanske barna blir direkte angrepet, er det ingenting vi kan gjøre. Men vi følger nøye med, sier en fransk forsvarsleder i området.

Pentagon sier det var den amerikanske ambassadøren i landet som ba amerikansk militærhjelp.

Så langt skal 270 mennesker ha blitt drept i opptøyene, deriblant den tidligere juntalederen Robert Guei.

Han tok makten i et militærkupp i 1999, men mistet den igjen etter valget i 2001.

Nabostøtte?

Ifølge rapporter skal innenriksminister Emile Boga Doudou være drept i opptøyene. Kilder i regjeringen sier også at sportsminister Genevieve Bro Grebe og forsvarsministerens kone er kidnappet.

Konflikten har også spredd seg utenfor landets grenser ettersom opplysninger hevder at nabolandet Burkina Faso støtter Guei og opposisjonslederen Alassane Outtara i et forsøk på å styrte regjeringen.

Amerikanske myndigheter har kommet med innstendige oppfordringer til opprørerne om å legge ned våpnene og i stedet samtale med myndighetene i Elfenbeinskysten.

DREPT: I 1999 kuppet han makten, i slutten av forrige uke ble Robert Guei drept.
PÅ VEI: Disse franske soldatene er på vei til Bouaké for å forsøke å rydde opp i problemene, og ikke minst - sikret franskmennene i byen.
UTBRENT OG KNUST: Ikke mye igjen av boligene i Abidjan.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer