USA inn i «hengemyra»

Amerikanske helikoptre og infanteri sloss i går mot republikanergarden utenfor sjiamuslimenes hellige by Karbala. USA prøver nå å trenge gjennom Saddam Husseins 2. forsvarssone.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foreløpig har de amerikansk-britiske styrkene stort sett kjempet mot regulære irakiske soldater. De seks divisjonene i den såkalte republikanergarden er noe helt annet.

Til sammen utgjør denne elitestyrken drøye 60 000 mann. Saddam har utplassert storparten av republikanergarden innenfor 2. forsvarssone.

- De er bedre utstyrt, bedre trent, bedre motivert og mer lojale enn de regulære styrkene, sier major John Andreas Olsen ved Luftkrigsskolen i Trondheim.

Republikanergarden skal ha om lag 800 sovjetiskbygde T-72-stridsvogner og et betydelig antall artillerienheter.

Mer sårbare

Amerikanske og britiske fly begynte å bombe republikanergardens styrker i helga for å «myke dem opp». Foreløpig er de trolig ikke så hardt rammet, selv om de overvåkes både av satellitter og ubemannede spionfly.

- Hittil har disse styrkene kunnet kamuflere seg og derved unngå å bli bombet. Men når de skal i kamp, må de bevege seg. Dermed blir de også mer sårbare, sier oberstløytnant Per Erik Solli i mediagruppa ved Forsvarets stabsskole i Oslo.

Ifølge militærekspertene i den amerikanske tenketanken Stratfor gikk amerikanske Apache-helikoptre søndag kveld til angrep på 90 stridsvogner som tilhører republikanergardens panserdivisjon «Al-Medina» utenfor Karbala.

Seinere beskjøt amerikanerne og irakerne hverandre med artilleri. Det var under disse angrepene et Apache-helikopter ble skutt ned.

Dødelig hengemyr

Amerikanerne er fortsatt optimistiske når det gjelder det kommende slaget om Bagdad:

- Hittil har vi ikke sett en eneste sammensveiset militær bevegelse fra Irak, sa nestkommanderende for de britisk-amerikanske styrkene, generalløytnant John Abizaid, søndag kveld.

- Vi vil lokke amerikanerne inn i ei dødelig hengemyr og utslette dem, sa en irakisk talsmann.

Skreller vi vekk propagandaen, er det liten tvil om at amerikanerne står overfor en svært vanskelig oppgave i dagene som kommer. Trolig vil de fortsette å «myke opp» de irakiske soldatene innenfor 2. forsvarssone med fly- og artilleriangrep.

Store styrker

Republikanergarden har store styrker plassert i byer som Al-Kut og Al-Hillah, og spørsmålet er om amerikanerne vil prøve å erobre disse byene eller å gå forbi dem, slik de har gjort lenger sør i landet. Går de forbi, vil en del av de irakiske soldatene trekke seg tilbake og møte amerikanerne nærmere Bagdad.

Fordelen for amerikanerne er å møte irakerne i åpent terreng, der de kan bruke flystøtte for å utradere sine motstandere. Irakerne har fordel av kamper i og rundt byer. Der må amerikanerne være mer forsiktige med luftstøtte for å unngå sivile irakiske tap.

Republikanergarden har også trent i lang tid på å slåss inne i byer, forteller ekspertene ved Forsvarets stabsskole.

Det er et åpent spørsmål hva som møter amerikanerne i åpent terreng når de går inn i Saddams 2. forsvarssone.

Miner

Det er kommet meldinger om at det er lagt ut både miner og stridsvognsperringer, men ifølge militærekspertene vil ikke noe slikt innebære alvorlige hindringer for de amerikanske soldatene.

Irakerne skal også ha gravd grøfter med olje som kan tennes på, men erfaringen fra Bagdad tilsier at slike oljegrøfter ikke har noen særlig virkning.

Vil ofre seg

Men amerikanerne kan møte på nye overraskelser. Den paramilitære styrken Fedayeen Saddam (De som vil ofre seg for Saddam) ledes av Saddam Husseins sønn Uday og skal være langt bedre utstyrt og trent enn man hittil har trodd.

Disse styrkene har tidligere vært en del av Saddam Husseins terrorregime, men blir antakelig nå brukt mot invasjonsstyrkene. Dette er militssoldater som blant annet kan utføre bakholdsangrep.

Forsvarsekspertene ved Forsvarets stabsskole vil ikke spå hvor lang tid det vil ta å trenge igjennom 2. forsvarssone.

Enda hardere

Når disse områdene eventuelt er okkupert, vil amerikanerne stå utenfor selve Bagdad. Der venter en kanskje enda hardere kamp.

- Hittil har amerikanerne kunnet isolere byer og gå rundt dem. Men de kan ikke gå rundt Bagdad, sier oberstløytnant Per Erik Solli.