USA inn i norsk Afghanistan-leir

Norsk offiser frykter flere terrorangrep. Politisk ledelse i UD ikke informert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MEYMANEH (Dagbladet): Forsvarets ledelse bekrefter overfor Dagbladet at en amerikansk liaisonoffiser flytter inn.

- Offiseren skal koordinere arbeidet mellom norske og amerikanske styrker i provinsen. Vi tilbyr forlegning for å gjøre dette samarbeidet enklere, sier Vegard Finberg, pressetalsmann i Forsvarets operative ledelse.

Opptrening

Grunnen til at samarbeidet mellom USA og Norge nå blir tettere, er at om lag 50 norske offiserer, den såkalte OMLT’en, skal delta i opptreningen av den afghanske hæren, som øker tilstedeværelsen i Meymaneh med en bataljon.

USA leder opptreningen av de afghanske sikkerhetsstyrkene.

Frykt

Da Dagbladet observerte amerikanernes flyttesjau i begynnelsen av august, var flere norske offiserer skeptiske. Ikke til samarbeidet i seg selv, men konsekvensene det kan få når opprørerne ser at den mest forhatte nasjonen i deres øyne fysisk knytter seg sterkere til den norskledede styrken.

- Det er flere som mener at det kan øke sikkerhetsrisikoen for våre styrker hvis amerikanerne ruller inn her oftere enn i dag, sier en offiser til Dagbladet som ikke vil navngis.

USA inn i norsk Afghanistan-leir

Forsvarsledelsen avviser problemstillingen.

- Vi er i et alliert samarbeid. Liaisonoffiserens innflytting vil ikke ha noen betydning for trusselvurderingen i leiren, sier Finberg til Dagbladet.

Ikke Stars and stripes

I tillegg til det norske flagget, vaier det latviske over leiren fordi deres 100 soldater har ansvaret for styrkebeskyttelsen. Men også det islandske er i flaggborgen på grunn av deres ene sivile representant i PRT’en.

Forsvaret bekrefter overfor Dagbladet at det amerikanske ikke vil heises.

- Årsaken er at liaisonoffiseren ikke ses på som en permanent del av styrken, sier Finberg. Spørsmålet er om det norske forsvaret helst vil unngå oppmerksomhet om USAs inntog i leiren.

Selv om utveksling av liaisonoffiserer er en normal del av et militært samarbeid, er amerikanernes krigføring i Afghanistan kontroversiell også blant de allierte.

Politisk ledelse i Utenriksdepartementet er ikke informert.

USA inn i norsk Afghanistan-leir

- Jeg har ikke hørt noe om dette, sier statssekretær Raymond Johansen (Ap) til Dagbladet.

Dobbeltkommunikasjon

Selv om Taliban ofte gir uttrykk for amerikanere er det mest høyverdige angrepsmålet, viser opprørerne i praksis at nasjonalitet ikke er avgjørende for hvem de dreper. Forsker Kristian Berg Harpviken ved PRIO tror derfor ikke den reelle sikkerhetstrusselen vil øke.

- Men innflyttingen illustrerer graden av dobbeltkommunikasjonen fra norsk side, sier han.

- På den ene siden er vi en del av den USA-ledede ISAF-styrken. På den andre siden prøver Norge å distansere seg ved å påpeke at vi har en særnorsk og mindre aggressiv framferd i Afghanistan, sier Harpviken.