Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nye sanksjoner mot Iran

USA innfører nye sanksjoner mot Iran

Som svar på rakett-test.

SANKSJONER: På et spørsmål fra en reporter om Iran, svarte president Trump at Iranerne ikke oppfører seg skikkelig. I dag annonserte USAs nye administrasjon at de vil innføre nye sanksjoner mot Iran. Video: CNN/ Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs nye administrasjon innfører sansjoner mot 13 personer og 12 selskaper som svar på den nylige rakett-testen utført av Iran. Det melder nyhetsbyrået AP.

Det er det amerikanske finansdepartementet som kunngjør sanksjonene, som i tillegg retter seg mot dem som støtter den iranske revolusjonsgardens utenlandsstyrke Quds, melder CNN.

«Leker med ilden»

Iran bekreftet tidligere denne uka at de testet en ballistisk rakett forrige helg, og Trump-administrasjonen mener dette strider mot atomavtalen som ble inngått mellom det iranske regimet og Obama-administrasjonen sommeren 2015.

Trump har lenge gitt uttrykk for at han synes Obama ga for mye etter for Iran, og tvitret tildigere i dag: «Iran leker med ilden - de setter ikke pris på hvor 'snill' president Obama var med dem. Ikke jeg!»

Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn har tidligere sagt om oppskytningen at den var «provoserende» og et brudd på en resolusjon fra FNs sikkerhetsråd.

VIL BYTTE JOBB: Under en tale på den årlige National Prayer Breakfast i Washington spøkte president Trump med Arnold Schwarzenegger, som hat tatt over jobben hans som programleder i «The Apprentice». Trump spøkte med de dalende seertallene. Slik svarte Schwarzenegger. Video: CNN Vis mer

Forsiktig utformet

De nye sanksjonene er utformet slik at de ikke kommer i konflikt med atomavtalen, som ble undertegnet av USA, Iran, Frankrike, Russland, Kina, Storbritannia og Tyskland.

Avtalen innebærer at omfattende sanksjoner mot Iran ble fjernet, mot at landet reduserte sitt kjernefysikkprogram.

På tross av de nye sanksjonenes «forsiktige» utforming er det liten tvil om at Trump kjører en hardere linje overfor USAs gamle erkefiende i Midtøsten.

- Ingenting er uaktuelt, sa presidenten om hva som bør gjøres for å konfrontere destabiliserende oppførsel fra den prestestyrte staten.

TALSMANN: Ali Akbar Velayati er rådgiver for Irans øverste leder ayatolla Ali Khamenei. Foto: Ebrahim Noroozi / AP / NTB Scanpix
TALSMANN: Ali Akbar Velayati er rådgiver for Irans øverste leder ayatolla Ali Khamenei. Foto: Ebrahim Noroozi / AP / NTB Scanpix Vis mer

Tidligere i dag leverte en gruppe senatorer et brev til Trump der de oppfordrer til aggressive tiltak mot Iran som mottiltak mot rakettoppskytninger og støtte til terrororganisasjoner.

- Grunnløse utbrudd

Den iranske regjeringens talsmann Ali Akbar Valayati avviser det han kaller «grunnløse utbrudd», og uttalte at ikke engang amerikanere er fornøyd med «Trumps ekstremisme», melder det iranske nyhetsbyrået Fars.

ROSER TRUMP: Mens flere andre norske politikere er kritiske til president Trumps innreiseforbud, er Frp-politiker Carl I. Hagen av en litt annen oppfatning. Video: Ingrid Cogorno / Dagbladet Vis mer

Valayati sier videre at Trump mangler tilstrekkelig erfaring, og at han burde få opplæring fra sin forgjenger. Han la til at de som truer den islamske verden, burde ta en titt på USAs fiaskoer i Afghanistan, Irak og Syria.

Talsmannen sa også at de prøveoppskutte rakettene var defensive, og at Iran ikke trenger godkjenning for å utføre slike aktiviteter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media