SINNE:  En demonstrant setter fyr på bildet av Bashar al-Assad utenfor den syriske ambassaden i Istanbul. Syriske statsborgere rundt om i verden demonstrerer dag ut og dag inn mot presidentens maktbruk. Foto: REUTERS/Osman Orsal (TURKEY)
SINNE: En demonstrant setter fyr på bildet av Bashar al-Assad utenfor den syriske ambassaden i Istanbul. Syriske statsborgere rundt om i verden demonstrerer dag ut og dag inn mot presidentens maktbruk. Foto: REUTERS/Osman Orsal (TURKEY)Vis mer

USA innfører sanksjoner mot Assad

Fryser presidentens midler i USA og gjør det ulovlig for amerikanere å handle med ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vestlige land har fått mye kritikk for å ikke være kraftige nok i reaksjonene mot situasjonen i Syria. Ifølge aktivister er mer enn 800 sivile blitt drept i løpet av de to månedene konfrontasjonene mellom demonstrasjoner og opprørsstyrker har vart.

Nå har USA bestemt seg for å gjøre en drastisk endring i håndteringen av saken, opplyste anonyme kilder til Reuters tidligere i dag.

Senere ble dette bekreftet fra Det hvite hus. Det nye sanksjonsregimet fra USA omfatter i tillegg Syrias visepresident, statsminister, innenriksminister, forsvarsminister og lederen for Syrias militære etterretning.

- Entydig beskjed — Dette er å sende en entydig beskjed til president Assad, det syriske lederskapet og folk i regimet om at de vil bli holdt ansvarlige for volden og undertrykkingen i Syria, sier David Cohen, som er fungerende viseminister for terrorisme og økonomisk etterretning, ifølge NTB. — President Assad og hans regime må øyeblikkelig stanse voldsbruken, gi etter for kravet om en mer representativ regjering og innføre betydningsfulle demokratiske reformer, understreker han.
Ifølge kilder AP har snakket med opplyser imidlertid at sanksjonene fører til at alle midler Assad har som USA råder over, vil bli frosset. Det vil også bli ulovlig for amerikanere å gjøre forretninger med Assad.

Vil Vesten fjerne Assad? Reuters påpeker at dette er en betydelig reaksjon på tilstanden i Syria, og skriver at det reiser spørsmålet om hvorvidt Vesten vil fjerne Assad fra makten.

Fra før har europeiske myndigheter skjerpet sanksjonene mot Syria, men EU-landene vil vente til neste uke med å avgjøre om Assad personlig skal med på sanksjonslisten.

USA innførte den første runden med sanksjoner mot Syria i april, da mot etterretningstjenesten i landet og to av Assads slektninger.

- Bomber by Ifølge Al Jazeera har Assad erkjent at opprøret i landet ikke er blitt håndtert på en heldig måte, men onsdag melder AFP at minst åtte personer skal være drept i byen Tall Kalakh.

Byen skal ha vært under granatild i fire dager på rad nå, og onsdag skal åtte ha blitt drept og flere såret.

Innbyggere i byen hevdet tirsdag at det foregikk en massakre der og at det lå sårede personer rundt om i gatene.

 BRUKER MAKT:  Syrias president Bashar al-Assad bruker makt for å slå ned på opprøret i landet. Nå innfører USA sanksjoner mot ham. Foto: AFP PHOTO/LOUAI BESHARA
BRUKER MAKT: Syrias president Bashar al-Assad bruker makt for å slå ned på opprøret i landet. Nå innfører USA sanksjoner mot ham. Foto: AFP PHOTO/LOUAI BESHARA Vis mer