ANGREP SYKEHUS I AFGHANISTAN: Minst 19 er drept, mens 30 er savnet etter et bombeangrepet mot Leger Uten Grensers sykehus i Kunduz. Den siste uken har byen vært åsted for voldsomme kamper mellom Taliban og afghanske sikkerhetsstyrker med støtte fra NATO.
 Foto: Médecins Sans Frontières
ANGREP SYKEHUS I AFGHANISTAN: Minst 19 er drept, mens 30 er savnet etter et bombeangrepet mot Leger Uten Grensers sykehus i Kunduz. Den siste uken har byen vært åsted for voldsomme kamper mellom Taliban og afghanske sikkerhetsstyrker med støtte fra NATO. Foto: Médecins Sans FrontièresVis mer

USA innrømmer angrep i Kunduz:- Kan bli vanskelig å straffeforfølge USA

19 mistet livet etter angrep på sykehus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det amerikanske forsvaret innrømmer å ha gjennomført luftangrep «i nærheten» av sykehuset til Leger Uten Grenser i Kunduz i Afghanistan.

- Angrepet var rettet mot opprørere som skjøt mot amerikanske soldater som bisto afghanske styrker i Kunduz, opplyser Pentagon.

Minst 19 mennesker ble drept, både ansatte og pasienter, i angrepet natt til lørdag, og Leger Uten Grenser (MSF) fordømmer på det sterkeste angrepet.

- Dette angrepet er avskyelig og et grovt brudd på internasjonal humanitær rett, sier Meinie Nicolai, styreleder i MSF.

Kan bli vanskelig å straffeforfulge Ekspert på folkerett ved international Law og Policy Institute, Gro Nystuen, mener det kan bli vanskelig å straffeforfølge amerikanerne internasjonalt hvis det viser seg at de har begått en forbrytelse.

- Hovedregelen er at amerikanere selv må straffeforfølge krigsforbrytelser som er foretatt i en sånn operasjon, og det gjør de også til en viss grad.

- Men hvis USA ikke gransker og/eller straffeforfølger så er det ikke så mange andre muligheter for å få dette straffeforfulgt fordi USA ikke har sluttet seg til den internasjonale straffedomstolen i Haag, sier Nystuen til Dagbladet.

Hun sier at det på nåværende tidspunkt er helt umulig å si hva som har skjedd.

- For at angrepet skal være et brudd på krigens folkerett, må angriperne enten hatt en intensjon om å treffe sivile, eller ha gitt blaffen i om de traff sivile, eller latt være å treffe nødvendige forholdsregler for å unngå sivile når angrepet ble planlagt. 

- Det kan godt hende at det har vært uheldige omstendigheter eller dårlig kommunikasjon, men jeg mener likevel at det skal svært mye til for å bombe et sykehus, sier hun.

Angrep rammer sivile Amerikanerne har fått sterk kritikk for sine luftangrep som mange mener ramme sivile. Amerikanske droneangrep har kostet tusenvis av mennesker livet, konkluderte rapporten «Living Under Drones» fra Stanford Law School og New York University School of Law.

De amerikanske angrepene er rettet mot antatte opprørere og terrorister med bånd til al-Qaida og Taliban, men rammer bredt.

Ifølge rapporten kan bare 2 prosent av de rundt 3000 som er drept i slike angrep siden juni 2004 betegnes som viktige mål, mens det var mellom 474 og 881 sivile blant ofrene.

Tidligere president Jimmy Carter har også gått hardt ut mot droneangrepene og hevder at de er brudd på minst ti av paragrafene i FNs menneskerettighetserklæring.

Amrikanerne kondolerer Amnesty International kritiserer også USAs bruk av droneangrep, men Obama-administrasjonen har fastholdt at strategien er riktig og viser til at den ikke setter amerikanske soldatliv i fare.

Bevisene for at droneangrep har bidratt til å gjøre USA til et tryggere sted, er i beste fall tvilsomme, konkluderer den amerikanske rapporten.

- General John Campbell har opplyst president Ashraf Ghani om detaljene rundt angrepet og har sendt sine kondolanser, heter det i en uttalelse fra den afghanske presidentens kontor, ifølge Reuters.

En talsperson for den internasjonale koalisjonen kunne ikke umiddelbart bekrefte at Campbell har ringt Ghani, men sier hun vil undersøke saken.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sender også sine kondolanser til de pårørende.

- Jeg er dypt berørt av den tragiske hendelsen ved sykehuset til Leger Uten Grenser i Kunduz, og jeg sender mine kondolanser til alle som er berørt, sier Stoltenberg i en uttalelse til NTB.

- Leger Uten Grenser driver et ekstraordinært humanitært arbeid over hele verden, deriblant Afghanistan. De spiller en viktig rolle i å hjelpe til med å legge forholdene til rette for en bedre framtid for det afghanske folk, sier han.

MSF krever granskning MSF krever en åpen og fullstendig forklaring fra koalisjonen når det gjelder bombeaktivitetene over Kunduz lørdag morgen. Leger Uten Grenser ber også om en uavhengig gransking av angrepet for å sikre mest mulig åpenhet.

- Vi krever total åpenhet fra koalisjonsstyrkene. Vi kan ikke akseptere at dette forferdelige tapet av menneskeliv blir avvist som "utilsiktet skade», fortsetter Nicolai.

- Hvis det stemmer at amerikanerne står bak angrepet så vil denne saken gå i USA. De har nok en avtale om at de ikke kan straffeforfølges i Afghanistan, sier Nystuen.